• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. július. 08. szombat
  • 0

Második Király-nap a legpestibb utcában

A közös együttélést és Budapest sokszínűségét szimbolizálja a Király utca.
title image

A legpestibb utca legkirályabb napját ünnepelték a második Király-napon, július hetedikén: szabadtéri kiállítással, kirakodóvásárral, játszótérrel, kulturális és közösségi programok sokaságával. A Király utcában felállított színpadon idén is Abaházy Csaba volt a házigazda – Terézváros és Erzsébetváros közös rendezvényén.


Turisták keveredtek erzsébetvárosi és terézvárosi lakókkal a második Király-napon: derűs délutánt kaptak utcahossznyi kultúrával ott, ahol találkozik a VI. és a VII. kerületet. Csupa-csoda vándorjátszótér, ökohangszer-bemutató, Zenabatyu, no meg mosolygós arcok várták a családokat az Anker közben, az Asbóth utcában és a Rumbach-ban, miközben a színpadon – a Király utcában – egymást követték a közönségbarát produkciók.


Mályki bohóc visszatérő fellépő a kerületben, ezúttal is elvarázsolta a legkisebbeket. A Búgócsiga Zenede gyermekkoncertje után, verőfényes napsütésben énekelte a közönség, hogy Gyere táncolj még, Szűcs Judith után pedig Soltész Rezsőre többen tényleg táncra perdültek, s együtt dalolták a művésszel, Voláre Cantare… „Hihetetlen, hogy már 50 éve a színpadon van, ragyogó formában van” – lelkesedik egy kedves hölgy, aki elmeséli: tavaly is itt volt, mint hatodik kerületi portyázó és idén is végig kint marad. A lábak mozognak, idősebb hölgyek táncolnak összekapaszkodva, a széken üldögélők legyezgetik magukat a nyeremény legyezővel.


A K11 csapata ötletes helyismereti feladványokkal készült, s rengeteg ajándékkal, Király-napi karkötőkkel, kitűzőkkel, legyezőkkel, csecsebecsékkel. Folyamatosan játszanak gyerekek és felnőttek: igazi tudáspróba zajlik a kerületről.


„Néhány dolog elválaszt minket, de több az, ami összeköt. Nálunk van a legtöbb kiállítótér, színház, szeretjük a kultúrát, a zenét, a vidámságot, büszke vagyok rá, hogy már a második közös Király-napot tartjuk” – ezeket a mondatokat már Soproni Tamástól, a kedves szomszédok polgármesterétől halljuk a színpadon, köszöntő gondolatként.


„Akárhányszor idejövök, igyekszem a Király utca közepén menni” – veszi át a szót derültséget keltve Niedermüller Péter, a VII. kerület első embere, aki szerint a sokféleség, a másság tisztelete és szeretete szintén összeköti a két városrészt. „Örömmel köszöntöm idén körünkben a Budapest Klezmer Bandet, mely a számunkra fontos zsidó művészetet hozza el a Király-napra. A zsidó kultúra is meghatározó része az összetartozásunknak” – fogalmazott.


A beszédek után közös élménydobolásra invitál mindenkit az Etnosound, majd érkezik fülbemászó dalokkal a már említett, népszerű klezmer banda. Lassan megtelik a belváros.


Ki a Király? címmel kvízműsort vezet Abaházy Csaba, a jó megfejtésért ajándék jár, közben fokozatosan cserélődik a közönség.

A Mordái folk rock zenekar buli hangulatot teremt majdnem este 10 óráig, amikor is véget ér a 2. Király-nap.

Találkozzunk jövőre!

kohezios_alap