• írta Barát József
  • 2023. október. 02. hétfő
  • 0

Lakossági fórum: párbeszéd a bulinegyedről

Erzsébetváros képviselő-testülete októberben átfogó, komplex programot terjeszt be az úgynevezett bulinegyed ügyében. Egyebek mellett ezt jelentette be Niedermüller Péter azon a szeptember 30-án megtartott lakossági fórumon.
title image

Lakossági fórum: párbeszéd a bulinegyedről

Erzsébetváros képviselő-testülete októberben átfogó, komplex programot terjeszt be az úgynevezett bulinegyed ügyében. Egyebek mellett ezt jelentette be Niedermüller Péter azon a szeptember 30-án megtartott lakossági fórumon.

Volt, akinek már csak állóhely jutott. A K11 művelődési központ nagyterme dugig megtelt szeptember utolsó napján, amikor az egyik kerületi lakó, Szikszai Sándor meghívásának eleget téve Erzsébetváros polgármestere vállalkozott arra, hogy felel a helyiek kérdéseire. (A részvevők között ott voltak a vállalkozók képviselői és dolgozói is. Ők nem szóltak hozzá, csendben figyelték az elhangzottakat.) Senki sem számíthatott arra, hogy ezen a szombaton fordulatot vesz Erzsébetváros története. Egy spontán, kézfeltartással megtartott szavazás megerősítette azt, amit sejteni lehetett: a megjelent lakók szinte mindegyike azt gondolja, hogy a vendéglátóhelyek éjféli zárórája szinte minden gondjukat megoldaná. Ám az sem lehetett meglepetés senki számára, hogy a kerület vezetése úgy gondolja, vannak egyéb eszközök is a köznyugalom, az éjszakai pihenés, a köztisztaság megerősítésére. A véleménykülönbségek, esetenként egy-egy közbekiabálás ellenére a párbeszéd normális mederben zajlott, a résztvevők meghallgatták egymás érveit, és üzenetük alighanem eljutott a másikhoz.  

Természetesen visszatérő téma volt, hogy a bulinegyedben szórakozó sok tízezer ember éjszakánként zajong, randalírozik, nem lehet tőlük pihenni. A kerület polgármestere elmondta, hogy az utcai viselkedést a rendőrségnek kellene normális keretek közé szorítania, ennek megoldását ő már többször sürgette a miniszterelnöknél és a belügyminiszternél is. Több járőrt kért Belső-Erzsébetvárosba, ezt azonban a kormány elutasította. Erzsébetváros vezetése megteszi, amit tehet: szolgálati lakásokat ad a rendőröknek, fizeti a túlórájukat, támogatja kerületi kapitányságot. Niedermüller Péter azt javasolta, hogy amikor a lakók törvénysértést tapasztalnak, újra és újra hívják ki a rendőröket.

Több lakó is panaszolta a Király utca 43-45-ben működő diszkó zajártalmát, illetve azokat a nehézségeket, amelyeket a Szimpla Kert előtt várakozók okoznak. Niedermüller Péter arra biztatta őket, hogy amikor a szórakozóhelyek megsértik az önkormányzat rendeleteit, értesítsék a kerület hatósági irodáját és rendészetét. Ezek csak 2023 januárja és szeptember 20 között 1772 ellenőrzést tartottak, minden egyes értesítésre reagáltak. Érdemes tudni: az egész országban csak egyetlen önkormányzati rendészet tart 24 órás ügyeletet: Erzsébetvárosé. A közterület-fenntartók által kiszabott büntetések elriasztó hatása egyébként a közelmúltban nőtt: a korábbi 50 ezer forint helyett 150 ezer forintos, vagy 400 eurós bírságot szabhatnak ki. Ugyanakkor az is tény, hogy a büntetések kiszabása után a szórakozóhelyek gyakran bírósághoz fordulnak, amelyek időről-időre nekik adnak igazat. A Szimpla City Kft-vel a kerület jelenleg is perben áll, ennek részleteiről a polgármester sajnos nem beszélhetett.

Természetesen többen is felvetették, hogy miért kell a kerületnek közpénzből takarítania a vendéglátóhelyek mocskát. A polgármester és a kerületi rendészet vezetője, Sedlák Tibor elmondta: a vendéglátóhelyeket kötelezték arra, hogy tartsák tisztán a hozzájuk tartozó közterületet, ez ugyanakkor a társasházaknak is rendeletben előírt kötelezettsége. Ezzel kapcsolatban szóba került, hogy a vendéglátóhelyek egyesületet hoztak létre, amely megkereste a kerület vezetését. Készek együttműködni a köztisztaság és a közrend fenntartásában is: jelenleg egy három hónapos próbaidő első hónapjában járunk.

A kerület több kísérletet tett a belső-erzsébetvárosi éjszakában köröző és az itt lakók közlekedését akadályozó taxik okozta problémák megoldására is, a polgármester már kétszer tárgyalt a taxis-szövetség vezetőjével. A szabályozás azonban fővárosi hatáskör, és az intézkedés egyelőre késlekedik. Felvetődött az is, hogy miért a város közepén működik a bulinegyed, miért nem viszik ki azt a Hajógyári Szigetre, vagy Csepelre. Niedermüller Péter elmondta: a Fővárosi Közgyűlésben korábban éppen ő javasolta, hogy fogadják el Budapest hosszú távú vigalmi koncepcióját, de polgármester társai sajnos egyelőre nem támogatták a kezdeményezést.

A megállapodásban rögzített idő végén a polgármester megköszönte Szikszai Sándornak a találkozó megszervezését: mint mondta, közös otthonunk gondjainak megoldását valóban közös gondolkodásnak kell megelőznie. A fórum kezdeményezője bejelentette: legközelebb a rendőrégi és rendészeti vezetőket szeretné meghívni.  Szerinte akkor is szükség van ilyen alkalmakra, ha azok a vélemények különbségét mutatják meg. A demokrácia már csak ilyen – tette hozzá.               

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap