• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. október. 04. szerda
  • 0

Lakner bácsi –premier a Spinozában!

A Spinoza Szinház új premierje, a Lakner bácsi hiánypótló előadás.
title image

Fotó:  Véner Orsolya




Lakner bácsi –premier a Spinozában!

 

A Spinoza Szinház új premierje, a Lakner bácsi hiánypótló előadás. Emléket állít a 20. századi magyar színjátszás méltatlanul elfelejtett alakjának, a 130 éve született Lakner Artúrnak.

 

Mélyszegénységből küzdötte fel magát, majd filmgyári dramaturg lett, és az Erzsébetvárosban található Royal Apollo filmszínházat vezette. Saját pénzéből alapította és működtette a Lakner Bácsi Gyermekszínházát, az ő társulatában kezdte gyermekszínészként a pályafutását többek közt Ruttkai Éva, Zsolnai Hédi, Galambos Erzsi, Harkányi Endre, Kalmár Tibor.  

 

A legtöbb darabot Lakner bácsi írta és rendezte is. Legmegrázóbb előadását azonban 1944-ben a kecskeméti pályaudvaron rendezte, ahonnan Auschwitzba deportálták a foglyokat. Köztük Lakner Artúrt is. Mielőtt azonban őt is felhajtották volna a vagonba, még egy búcsúelőadással próbálta oldani a deportálásra váró gyerekek szorongását.

 

Lakner Artúrt 51 éves korában gyilkolták meg Auschwitzban, de szakmai, emberi példája maradandó.

 

A Lakner bácsit legközelebb október 26-án, november 15-én, és november 30-án játsszák a Spinozában, az előadások este 7-kor kezdődnek.  


Jegyek

kohezios_alap