• írta Buják Attila
  • 2023. október. 23. hétfő
  • 0

Közösen ünnepeltek a Rózsák terén az erzsébetvárosi pártok

Közösen ünnepeltek az erzsébetvárosi pártok és társadalmi szervezetek a Rózsák terén az ’56-os emlékműnél.
title image

A nemzeti Himnusz eléneklése után Niedermüller Péter polgármester beszélt az egybegyűltekhez. 

A polgármester emlékeztetett arra: megidézhetnénk ennek a rövid 12 napnak a hősi történetét, Bibó István, Nagy Imre, Maléter Pál szellemét, a szimbolikus pillanatokat, a Sztálin szobor ledöntését. 

Az emlékezés önmagában is fontos – mondta a polgármester, majd hozzátette: az emlékezés tart össze városokat, közösségeket, nemzeteket. 

És persze az is tudjuk, hogy az emlékezésnek különböző narratívái vannak. Mindenki mást és mást tart fontosabbnak. De abban valamennyien egyetértünk, hogy 1956 forradalma az újabb kori magyar történelem egyik legfontosabb eseménye. A miénk. Valamennyien részesei vagyunk. 1956-ban világosan látszott, hogy szabadságot, demokráciát akarunk.

Természetesen tudjuk, hogy a forradalmakban különböző politikai identitású emberek vesznek részt, hogy különböző értékeket képviselnek. Mégis volt egy lényeges szempont, amelyben mindenki egyetértett. Demokrácia nélkül nincs élet. Az emberek korábban féltek. Úgy érezték, hogy nem tudják szabadon megélni saját életüket. Ezért olyan kormányzatot akartak, amely képes a legkülönbözőbb nézeteket összehozni, tisztelni és egységbe rendezni. Tudták, hogy a demokrácia lényege nem a kirekesztés, a megbélyegzés. Mindenki előtt ki kell nyitni a kapukat. Olyan társadalomban akartak élni, amelyben vannak közös értékek. A szolidaritás, a befogadás, a méltóság tisztelete.

A polgármester hangsúlyozta: biztos abban, hogy ’56 hősei nem sajnálják akkori áldozatukat. Volt értelme a küzdelemnek a vereség ellenére. Ma is így gondoljuk. Látjuk, hova jutnak a társadalmak, amelyek gyűlöletben élnek. 

Erzsébetvárosban azon munkálkodunk, zárta beszédét a polgármester, hogy olyan közösséget teremtsünk, amely az emberi méltóságra, együttműködésre, szabadságra épül.

A polgármester beszéde után az Örkény Színház öt fiatal művésze (Dóra Béla, Jéger Zsombor, Kókai Tünde, Patkós Márton és Zsigmond Emőke) mondta el közösen Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét, hitelesen és tehetségesen. Orbán Ottó verse A dán királyi főszámvevő jelentése a Fortinbras &Fortinbras cég átvilágításáról Pogány Judit tolmácsolásában némileg a jelennek szólt. A megemlékezés koszorúzással és a Szózat eléneklésével zárult.   

kohezios_alap