• írta Barát József
  • 2022. december. 12. hétfő
  • 0

Közmeghallgatás: válaszmaraton

Beszámolójában a polgármester elmondta, hogy a jelenlegi, válságos időszakban a kerület három fő irányban tesz erőfeszítéseket arra, hogy a lakóknak megkönnyítse az alkalmazkodást a rendkívüli helyzethez.
title image

Közmeghallgatás: válaszmaraton

 

Az Erzsébetváros Kft. munkatársai havonta majdnem öt és félmillió négyzetméteren takarítanak. Az önkormányzat erre tavaly 574 millió 450 ezer forintot költött. Egyebek mellett erről számolt be Niedermüller Péter polgármester a december 8-án megtartott idei közmeghallgatáson, ahol írásban és szóban több mint hetven kérdést kapott.

Beszámolójában a polgármester elmondta, hogy a jelenlegi, válságos időszakban a kerület három fő irányban tesz erőfeszítéseket arra, hogy a lakóknak megkönnyítse az alkalmazkodást a rendkívüli helyzethez.

A Gondoskodó Erzsébetváros program keretében a képviselőtestület megszavazta a szociális támogatások átalakításának egyedülálló rendszerét. A fejlődő, zöld Erzsébetvárosról szól a Jövő7 program, amely a klímabarát fejlesztéseket fogja össze. A tiszta, rendezett, biztonságos kerületről szóló munkaterv keretében tavaly 276 millió forintot fordított a kerület zöldfelület-fenntartásra.

A kerület nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy megállítsa anyagi gondokkal küzdő polgárainak lecsúszását: senki ne kerülhessen adósságcsapdába. Ennek érdekében nőttek a támogatási összegek, egyszerűbb lesz az igénylés, a rászorulók automatikusan, külön kérelem nélkül is megkaphatnak olyan segélyeket, amelyek összeadódnak, és így a fűtési szezonban havonta 30-50 ezer forintos támogatáshoz is hozzájuthatnak. A kerületben új ellátási formák indultak hátrányos helyzetű gyermekek számára.

A Jövő7 program része a 3 milliárd forintos keretösszeggel elindított Energiahatékonysági és Klímavédelmi Alap. Ennek keretében Erzsébetváros korszerűsíti az önkormányzati épületek energiagazdálkodását, energiavédelmi és klímavédelmi pályázatokat ír ki társasházak számára és lakossági programokat is indít. A kerület jelentős segítséget nyújt nyílászárók cseréjéhez, ingyenes izzócsere programot is indít.  A polgármester kérdésekre válaszolva mondta el, hogy az önkormányzat irodáiban maximum 21 fokra szabad állítani a fűtést a téli hónapokban, az egészségügyi és nevelési intézményekben 22-23 fok is lehet.

A tiszta, rendezett, biztonságos Erzsébetváros program keretében az önkormányzat 24 ezer egynyári és 21 ezer kétnyári virágot, 1100 cserjét ültetett, 5522 négyzetméteren végzett gyepfelújítást. Nagy lendülettel folyik a köztéri kamerarendszer fejlesztése, megújult a központi egység, lecseréltek 40 kamerát, tavaszra kiépül az egész Erzsébetvárost átfogó, jó minőségű képet szolgáltató rendszer. A kerület pénzügyi gazdálkodása kiegyensúlyozott, hiányt nem tartalmaz, hitel felvételével nem számol. Az idei költségvetés főösszege 33 milliárd 213 millió forint. 

A meghallgatáson bemutatkozott dr. Bálint András alezredes, a kerület új, megbízott rendőrkapitánya, aki nyílszíni tapsot kapott, amikor elmondta, hogy hetente több éjszaka maga is csatlakozik azokhoz a járőrökhöz, akik az éjszaka rendjét vigyázzák. Hetente tart fogadóórát és azokat sem utasítja el, akik egyszerűen jogi tanácsot kérnek, bár ez nem az ő feladata lenne, volt hölgy, aki a válásához kért tőle útmutatást.

Niedermüller Péter írásban 56 kérdést kapott, ezek megválaszolása esetenként bonyolult apparátusi kutatómunkát igényelt, sokan szóban kérdeztek. Természetesen most is jelentős figyelmet kaptak a közlekedési gondok. A polgármester elmondta, hogy addig, amíg a kerületben 7200 parkolóhelyre 11000 gépkocsi van bejelentve, csodákra nem lehet számítani, ám az itteni forgalomcsillapítás a kerület legfontosabb zöldpolitikai prioritása. Az erzsébetvárosiak életminőségét javítja, hogy lakossági parkolóhelyeket hoztak létre, és január 2-től 4 helyen olyan ellenőrzőpontokat alakítottak ki a kerületben, ahol csak kerületi parkolási engedéllyel szabad áthajtani.

Természetesen most is a figyelem fókuszában volt az éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyek ügye. A büntetéseket különösen kimerítő kérdéssor firtatta. A polgármester elmondta, hogy 2022 november 15. napjáig a hatóság idén 67 esetben figyelmeztette az üzemeltetőket, 43-szor szabott ki bírságot és ugyanennyi esetben a szolgáltatót hosszabb-rövidebb időre eltiltotta tevékenysége folytatásától.

E-rollerek szabálytalan parkolása miatt Erzsébetváros idén 51 alkalommal tett feljelentést, 2 millió 620 ezer forintnyi büntetést fizettek a szolgáltatók.  Friss  adatok szerint Erzsébetvárosban 46 282 lakó él állandó bejelentéssel, egyre több fiatal azonban bérlőként lakik a kerületben. A meghallgatáson kiderült az is, hogy a kerületnek nincsen szerződése, sem az ATV-vel, sem más sajtóorgánummal fizetett megszólalások biztosításáról.

Volt, aki nem kérdezet, hanem javasolt, méghozzá azt, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérük idei növekményét ajánlják fel rászorulóknak.  Niedermüller Péter elmondta, hogy magánemberként kollégáival együtt folytat jótékonysági tevékenységet, de ezt nem a nyilvánosság előtt és nem reklámcélokból teszi.     

kohezios_alap