• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. október. 25. szerda
  • 0

Kiállítással nyitott a Király utcai idősek klubja

Különleges élmény volt október 20-án délután megérkezni a Király utcai Idősek Nappali Klubjába, s látni, mennyi fiatal várakozik a kapu előtt.
title image

Kiállítással nyitott a Király utcai idősek klubja

Különleges élmény volt október 20-án délután megérkezni a Király utcai Idősek Nappali Klubjába, s látni, mennyi fiatal várakozik a kapu előtt. A klub ugyanis teljesen megújult: nemcsak kifestették, renoválták a több mint 400 négyzetméteres kétemeletes intézményt, de a funkcióit is kibővítették. A megújult idősek klubja mostantól fiatal képzőművészek kiállítóhelye is lesz. Már 20-án, pénteken is egy kiállítással nyitottak, egy ifjú művész, Varga Mihály gyönyörű olajfestményei, grafikái, linóleum- és rézmetszetei fogadták a látogatókat. Varga Mihály a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafikus szakán tanul, s ez az első önálló kiállítása, amelynek témája az elmúlás. Művei mégsem árasztanak tragikus hangulatot, inkább az újrakezdés és a szépség ígéretével vigasztalnak.

A rendezvényen Kispál Tibor alpolgármester köszöntött mindenkit. Elmondta, ez a hely valamikor óvoda volt, a felső emeletén pedig egy lakásbölcsőde működött. De miután létrehoztak a kerületben egy új óvodát és bővítették a Lövölde utcai bölcsődét, az akkori képviselő-testület úgy döntött, hogy a Király utcai helyiséget idősek klubjává alakítják át. Az épület mérete, terei ugyanis lehetővé tették, hogy itt a klubfoglalkozásokon túl előadásokat, rendezvényeket is tartsanak. „Az a szerencsénk, hogy mindig akadtak olyan munkatársaink, mint a kerületi idősek nappali ellátásának a jelenlegi vezetője Orsós Sándor és kollégái, akik szakmailag felkészültek, szeretettel és együttérzéssel foglalkoznak az idősekkel. Mindent megtesznek, hogy a klubokban otthonosan érezzék magukat. De én is annyira szeretek ide járni, hogy az önkormányzati képviselői fogadóóráimat is itt szoktam tartani.”

Orsós Sándort több mint két éve vezeti a nappali ellátást, picike irodája a Király utcai klubban van. A megnyitón elmesélte, hogy az intézmény eredeti nevében benne szerepelt, hogy idősek nappali klubja és kulturális központ. „Régóta dédelgetett vágyam, hogy a Király utcai intézmény visszakapja a régi fényét, és valóban kulturális központtá váljon. Ezen dolgoztunk kollégáimmal, s ennek a munkának az egyik eredménye, hogy sok konzorciális szerződést kötöttünk különböző szervezetekkel, iskolákkal. Köztük a képzőművészeti egyetemmel is, akikkel állandó partneri kapcsolatban leszünk. Megállapodtunk velük, hogy minden hónapban egy-egy fiatal tehetség munkáit állíthatják ki nálunk.  Ezzel nemcsak a fiatal alkotók kapnak megmutatkozási lehetőséget, hanem mi is megvalósíthatjuk a terveinket. Azt szeretnénk, ha a klubok rendezvényei a fiatalabbakat is idevonzaná, a kulturális események összehozzák a különböző generációkat.”

A kiállításra eljöttek a grafikus hallgató barátai, évfolyamtársai, tanárai is. A Király utcai klub megnyitása így vált nemzedékek találkahelyévé Erzsébetvárosban. 

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap