• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. október. 15. vasárnap
  • 0

Két Závada a K11-ben - Generációs történetek Erzsébetvárosról

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából indult el idén A velünk élő Erzsébetváros programsorozat, amely október 12-én a K11-ben folytatódott.
title image

A pódiumbeszélgetés témája a generációkról szólt. Az est házigazdája Bóka B. László az Erzsébetvárosi Hagyományápoló, Városvédő-fejlesztő Kulturális Egyesület elnöke, az Erzsébetváros újság munkatársa volt, két beszélgetőtársa pedig Závada Pál, Kossuth-díjas író, és fia Závada Péter költő, drámaíró. A két Závada két írónemzedék ikonikus alakja, s mindketten kötődnek Erzsébetvároshoz. 

Závada Pál éppen erre a beszélgetésre készülve gondolta át, mennyi emlék fűzi a kerülethez. Noha ő Tótkomlóson született, diákéveinek javarészét vidéken töltötte, irodalmi pályafutása Erzsébetvárosban kezdődött. „Itt található a New York-palota, amely azelőtt sajtópalota volt, csomó napilap, folyóirat szerkesztősége működött itt, valamint kiadók is, köztük a Szépirodalmi Könyvkiadó – folytatta Závada Pál – A kiadó két szerkesztője, Réz Pál és Domokos Mátyás alapították meg 1989-ben a Holmi folyóiratot, Radnóti Sándor esztétával, Fodor Géza dramaturggal és Várady Szabolcs költővel. Az alapítást követő évben lettem tagja én is a Holminak és itt a New York-palotában találkoztunk rendszeresen.” 

A Rumbach utcában lévő RS9 pinceszínházban tartották a Holmi felolvasó estjeit, s Závada is itt olvasott fel először műveiből. Az író több regénye is a holokauszt idején játszódik, felidézi ezekben a pesti gettót is, amely szintén a kerületben volt. De a Külső-Erzsébetváros történeteit is jól ismeri Závada, ugyanis ő szerkesztette jóbarátja, Békés Pál Csikágó című könyvét, amely szerinte a „legjobb lokálpatrióta regény”, amit csak olvasott.

Fiának, Závada Péternek még szorosabb a kötődése a VII. kerülethez. A Bölcsészkar angol-olasz szakos hallgatójaként sok időt töltött az ELTE Pedagógia, Pszichológia Karán a Kazinczy utcában. Akkoriban kezdtek sorra megnyílni a VII. kerületben is a romkocsmák, amelyek hamarosan Budapest alternatív kulturális életének nevezetességei lettek. Péter külföldi turistáknak is szervezett romkocsmalátogatásokat. Ezeken a helyeken indult el művészi karrierje. Először egy alternatív rap zenekar tagjaként lépett fel, majd saját verseit olvasta fel. Első felesége is a Kazinczy utcában lakott, kilenc évig éltek itt együtt. Závada Péter dramaturgként rendszeresen együttműködik az Örkény Színházzal, októberben mutatták be a Szentivánéji álomból készített átiratát, a Lidércek, Shaxpeare, Delírium című előadást. Závada Péter 2022-ben Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjban részesült. 

A két Závada már tavaly is együtt léptek fel a K11-ben, az ukrán menekültek megsegítésére rendezett jótékonysági esten. Generációs történeteikből pedig most az is kiderült, hogy szolidaritás és virágzó kortárs kultúra nélkül nincs velünk élő Erzsébetváros.

kohezios_alap