• írta Barát József
  • 2023. július. 13. csütörtök
  • 0

Képviselő-testület: emlékmű épül a Klauzál téren

A pesti gettó áldozatainak emlékművéről is döntött július 12-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület.
title image

A pesti gettó áldozatainak emlékművéről is döntött július 12-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület. A most jóváhagyott végleges terv szerint az alkotás a tér közepén elhelyezett figyelemfelkeltő bronzkorong lesz, amelyen háromezer szög nyoma emlékeztet majd a temetetlen halottakra, akiknek testét a gettó felszabadítása után itt találták meg. Az emlékhely koncepcióját Szabó Levente, a Hetedik Műterem vezető tervezője készítette.  

Az erzsébetvárosi képviselők új emléktáblák állításáról, illetve korábbiak felújításáról is döntöttek. A Klauzál tér 16. szám alatti épület falán emléktáblát kap a Klauzál téri Református Gyülekezet az egyházközösség megalakításának 75 évfordulóján. Szendrey Júlia emlékezetét őrzi majd a Dohány utca 16-18-as épület homlokzatán elhelyezett tábla. Petőfi Sándor és felesége élt itt 1847 novemberétől 1848 júniusáig, Petőfi itt írta a Nemzeti Dalt is. Új emléktáblát kap Rejtő Jenő, a róla elnevezett utca 6. számú épületének falán, felújítják a Nyugat szerkesztője, Osváth Ernő, és a modern magyar irodalom egyik kiemelkedő mestere, Krúdy Gyula emlékét őrző emléktáblákat.  

A képviselő-testület arról is határozott, hogy a kerület 200 000 forinttal támogatja a Budo-Sport Akadémiát, amely a kerületben élő hátrányos helyzetű sérült fiatalok edzőtábori részvételét biztosítja.

A Fidesz képviselői javasolták, hogy Erzsébetváros csatlakozzon az Országgyűlés által elfogadott békepárti határozathoz. Az előterjesztés elhibázottnak nevezi a brüsszeli szankciókat, amelyek úgymond fokozzák a helyzetet. A kerületet vezető koalíció tagjai módosító indítványt nyújtottak be. Megállapították, hogy  a béke feltétele, hogy Oroszország vonuljon ki minden megszállt területről. Hozzászólásában Niedermüller Péter polgármester arra is emlékeztetett, hogy a rekord méretű hazai infláció oka nem a háború, nem a szankciók elfogadása, hanem az Orbán-kormány hibás politikája. A képviselők a Fidesz ellenszavazataival a módosító indítványt fogadták el.   

kohezios_alap