• írta Barát József
  • 2024. február. 23. péntek
  • 0

Képviselő-testület: a számok politikai üzenete

Erzsébetváros Önkormányzata minden korábbi összegnél többel, 44 milliárd 928 millió forinttal gazdálkodhat 2024-ben. Ennek forrása költségvetési bevételein és a befolyó támogatásokon kívül 17,5 százalékban lekötött betétek visszavonásából, azaz takarékosságból származik.
title image

A kerületi képviselő-testület február 21-i ülésén fogadta el Erzsébetváros idei költségvetését. Niedermüller Péter polgármester elmondta: a majdnem 45 milliárd forintnyi kiadás megtervezése nem csak a számokról szól, azok a kerület fejlesztéséről szóló víziót, politikai üzenetet tükröznek, tartalommal töltik meg a Jövő7 programot.

A program pillérei közül az élre kívánkozik a Gondoskodó Erzsébetváros terve. A népszámlálási adatok mutatják, hogy a miénk a 19. legszegényebb Budapest 23 kerülete között. Miközben a kormány nem segíti a nehéz sorsú embereket, az önkormányzatra hárul a feladat, hogy preventív szociálpolitikával megakadályozza lecsúszásukat. Erre a kerület vezetése 2020-ban 83 millió 776 ezer, 2023-ban már 189 millió 213 ezer forintot költött, idén szociális kiadásokra már 240 millió 300 ezer forint jut.

A Fejlődő Erzsébetváros program keretében a kerület ingatlanos cége, az EVIN az elmúlt négy évben 7,6 milliárd forintot költött fejlesztésre. Amikor a jelenlegi vezetés átvette a kerület irányítását, akkor itt még nyoma sem volt semmiféle felújításnak. Idén 280 millió jut lakások helyreállítására, és 800 millió forint a kizárólagosan önkormányzati tulajdonú épületek felújítására. A Zöld és Fenntartható Erzsébetváros tervének megvalósulásához a kerület tavaly létrehozott egy 3 milliárdos energiahatékonysági és klímavédelmi alapot, idén megvalósul a Klauzál és a Kéthly Anna tér felújítása, az Egészséges Utcák projekt menetrendje szerint 2024-ben megkezdődik a Dembinszky és a Jósika utca felújítása majdnem egymilliárd forintos kerettel.

A Tiszta és Biztonságos Erzsébetváros program jegyében az Erzsébetváros Kft. átszervezte takarítási tevékenységét és a jövőben Belső-Erzsébetvárosban naponta kétszer, Középső- és Külső-Erzsébetvárosban pedig hétvégén is takarítanak. A kerület 170 új biztonsági kamerát szerel fel és folytatja a rendőrség támogatását. Miközben Erzsébetváros már most Budapest egyik kulturális központja, tovább fejlődik a Kultúrnegyed program is. Biztos anyagi alapokra kerül a Zsidó Történeti Tár, megerősödik, új elemekkel gazdagodik a kerület sikeres irodalmi ösztöndíj programja.

A polgármester stabilnak és fenntarthatónak nevezte a költségvetést, mint mondta progresszív módon dolgozunk. Miközben az önkormányzat 7 milliárd forintos beruházási, fejlesztési programot valósít meg, 1,4 milliárd forintos tartalékot is félreteszünk. Így összegzett: Erzsébetváros a jövőbe fektet.

Benedek Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: látható, hogy politikai üzenet van, de ő tartalmat alig lát, szerinte minimális az önkormányzat teljesítménye. A Jósika utcai fejlesztéssel kapcsolatban elpanaszolta, hogy az utcában 170 parkolóhelyből 64 megszűnik. Ugyanezt tette szóvá az ellenzéki frakcióból Ripka András is, kérdezve, hogy mi lesz azokkal a gépkocsikkal, amelynek a jövőben nem jut parkolóhely. A polgármester úgy felelt, hogy a kizárólagos lakossági parkolóhelyek száma nem csökken, azt pedig nem támogathatjuk, hogy kívülről érkező gépkocsik nálunk parkoljanak. Mint mondta: ez a vita is bizonyítja a kerületet vezető koalíció és a Fidesz különböző felfogását. „Önök több autót szeretnének, mi pedig több zöldet.”

A költségvetést a testület a fideszes képviselők, valamint az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselőjének ellenszavazatával fogadta el.

A költségvetési vita után a testület érdekes rekordot döntött meg: 18 napirendi pont közül 12-ben egyhangú szavazással fogadta el az előterjesztéseket. Ezek közé tartozott az elektronikus pályázati rendszer megerősítése, a kerületi irodalmi ösztöndíjak keretösszegének emelése és az is, hogy legyen a Romák Elleni Terrortámadás Emléknapja február 23-a, a tatárszentgyörgyi vérengzés emlékére. A képviselők megkönnyítették biztonsági berendezések, kapufigyelő rendszerek, szén-monoxid-érzékelők és hevederzárak felszerelésére vonatkozó pályázatok benyújtását. Az utóbbiakhoz adható támogatás összegét 20 ezer forintról 40 ezerre emelték.

Egyhangú volt a döntés arról is, hogy az önkormányzat két lakást bocsát a Menhely Alapítvány rendelkezésére, lakhatási válsághelyzetek kezelésére. Elfogadták a javaslatot, hogy hosszú távon működjön a kerületben Helyi Esélyegyenlőségi Fórum, valamint hogy Ráday Mihály városvédő emlékére a Kossuth-díjas operatőr születésének 82. évfordulójára, június 11-re a Király utca 15. szám előtt állítsanak fel emlékkövet. Ezen a következő felirat áll majd: „A tudás, az érdeklődés közelebb visz ahhoz, hogy megszeressünk valamit. Ha megszeretjük, akkor már valamennyire magunkénak is érezzük, és fontos lesz nekünk, hogy óvjuk, őrizzük, tegyünk érte, gondozzuk.” Ráday Mihály

Galéria ehhez a cikkhez


DSC00097 másolat.jpg
kohezios_alap