• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. május. 12. péntek
  • 0

Karlovac-i delegáció érkezett a kerületbe

Erzsébetváros testvérvárosából, a horvátországi Karlovácból érkezett küldöttséget fogadta május 11-én.
title image

Karlovac-i delegáció érkezett a kerületbe

Erzsébetváros testvérvárosából, a horvátországi Karlovácból érkezett küldöttséget fogadta május 11-én Niedermüller Péter polgármester, és két alpolgármestere, Dr. Kispál Tibor és Szücs Balázs.

A Polgármesteri Hivatalban tartott találkozón Niedermüller Péter röviden bemutatta vendégeinek a kerületünket, külön hangsúlyozva, hogy mennyire nyitott és befogadó ez a hely. Sok ukrán menekültről gondoskodott a VII. kerület, s bár többségük már továbbutazott, még mindig érkeznek Ukrajnából menekültek hozzánk. Ugyanakkor sok külföldi jön dolgozni, tanulni is ide, a világ minden pontjáról, Ázsiából, Afrikából is szívesen telepednek le Erzsébetvárosban, amely sokszínű multikulturális központja a fővárosnak.

A horvát delegációt Karlovac alpolgármester asszonya, Ivana Fočić vezette. Elismerte, hogy ők szerencsésebb helyzetben vannak, mivel rengeteg támogatást kapnak a kormányuktól és az Uniótól. Ezekből jelentős fejlesztéseket tudtak megvalósítani, például létrehozták nemrég a Tesla Központot, a híres fizikus-feltatló ugyanis Karlovac-ban végezte a középiskoláit.

A delegáció első útja a Kazinczy utca 52-be vezetett, ahol a kerület egyetlen geotermikus lakóháza található. Itt 90 lakást és 12 üzlethelyiséget látnak el a föld hőjéből származó geotermikus energiával. Amely környezetbarát, nincs káros anyagkibocsátás, kiváltja a földgáz használatát, ugyanakkor pénztárcabarát energia is, különösen most, hogy a gáz ára az egekbe szökött. A horvát vendégeinkkel lementünk a lakóház alagsorában lévő hőszivattyúkat megtekinteni. A geotermikus energia biztosítja a ház hűtését-fűtését és a melegvizet. A lakásokban padló és falfűtés van, nyáron falhűtés.

Testvérvárosunk küldöttjeit láthatóan minden részlet érdekelte. Karlovac alpolgármester asszonya azt is elmondta, hogy az ő városuk is gazdag geotermikus energiában. A hosszútávú tervük az, hogy mintegy 30 000 embert – a lakosság felét – fogják ellátni ilyen energiával. 

kohezios_alap