• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. december. 16. péntek
  • 0

Karácsonyváró buli időseknek

Erzsébetváros öt idősek klubjának részvételével adventi karácsonyváró bulit tartottak a K11-ben, december 15-én.
title image

Karácsonyváró buli időseknek

Erzsébetváros öt idősek klubjának részvételével adventi karácsonyváró bulit tartottak a K11-ben, december 15-én. Csütörtök délután zsúfolásig megtelt a Király utcai Művészeti és Kulturális központ nagyterme.

Még a kezdés előtt, Orsós Sándor, a kerületi nappali ellátás vezetője lapunknak elmondta: idén vált hagyománnyá, hogy az idősek klubjai közös rendezvényeket szervezhetnek a K11-ben.

– Az idősek imádják ezt, nagyon jók a visszajelzések. Lehet ismerkedni, és egy ilyen nagyobb térben szabadabban mernek táncolni is.

De azért a kevésbé vidám dolgokról is muszáj beszélni. Orsós Sándor is említette: sok az egyedül élő nyugdíjas, akik az ünnepeken még magányosabbnak érzik magukat. Ezért a klubokban ilyenkor több meghitt, beszélgetősebb programokat szerveznek, irodalmi délutánokat, felolvasásokat, a fájdalmat, a gyászt is van kivel megosztani.

Ám itt, ezen a közös partyn minden a találkozás öröméről szólt. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere is tréfásan indította a megnyitó beszédét

– A kolleganőim azt írták be a naptáramba, hogy karácsonyi bál lesz itt. Kicsit aggódtam, mert ötven éve sem tudtam táncolni, nemhogy most. Örömmel látom azonban, hogy nem bálról van szó, hanem meghitt, karácsonyi ünnepségről.

A polgármester azt is hangsúlyozta: az ünnepségeken keresztül is szeretnék kifejezni, az idősek iránti tiszteletüket és megbecsülésüket. A szépkorúak élettapasztalataira, bölcsességükre nagy szükség van, mert egy közösség csak akkor működhet jól, ha mindannyian összefogunk.

– Mi olyan közösséget szeretnénk létrehozni a kerületben, ahol mindenki mindenkivel szolidáris, mindenki, mindenkinek segít, és az idősek, betegek is érezhetik, hogy soha nem fogjuk őket magukra hagyni.

A közös rendezvény folytatásaként a színpadon mindegyik idősek klubja bemutathatott egy-egy saját produkciót a közönségnek. A sort a Dohány utcai klub kezdte, az egyik szépkorú hölgy József Attila Betlehemi királyok költeményét szavalta, majd a kórusuk a Csendes éjt énekelte el. A pszichiátriai betegek Harmónia klubjának tagjai Ady Endre: Karácsony című versét olvasták fel. A Király utcai klubosok karácsonyi mécsesekkel táncoltak. Nagy tetszést aratott a Peterdy utcai idősek klubjának előadása, amelyben még az egyik gondozó nő óvodás unokája is főszerepet kapott. Végül a Dózsa György úti klub alkalmi társulata betlehemi színjátékkal szórakoztatta a nagyérdeműt. Közben a közös adventi koszorún a klubok egy-egy tagja gyertyát gyújtott.

És ezután jött a meglepetés! A K11 színpadán bemutatkozott egy kiváló énekes, igazi showman, akit, eddig teljesen más szerepkörben ismertünk meg: Orsós Sándor, a kerületi nappali ellátás vezetője angolul énekelt érzelmes sanzonokat. Az őt kísérő tánc-és-énekkar pedig a Bischitz Johanna Integrált Humán Központ munkatársaiból alakult meg erre az alkalomra. Tomboló sikert arattak. A sok élményt forralt borral öblíthettük le, a diós, mákos bejgli isteni volt, a buli hangulatát pedig a húszévesek is megirigyelhették volna.  

kohezios_alap