• írta Barát József
  • 2024. február. 15. csütörtök
  • 0

Jósika utca: útvonal Erzsébetváros jövőjébe

Közel félmilliárd forintos beruházással újulhat meg egy éven belül a Jósika utca az Európai Unió Egészséges utcák elnevezésű pályázatának eredményeként.
title image

Jósika utca: útvonal Erzsébetváros jövőjébe

Közel félmilliárd forintos beruházással újulhat meg egy éven belül a Jósika utca az Európai Unió Egészséges utcák elnevezésű pályázatának eredményeként.

Az elkészült tervekről február 13-án Niedermüller Péter polgármester és Takács Dániel, a kerület főtájépítésze tartott lakossági egyeztetést a Király utcai Idősek Nappali Klubjának termében. Jelen voltak az érintett választókerületek képviselői, dr. Kispál Tibor alpolgármester és Ripka András is.

A kerület betondzsungelében több zöldet, jobb levegőt, élhetőbb lakókörnyezetet szeretnénk: ebben segíthet az uniós pályázat – mondta a találkozót megnyitva a polgármester.

Arról, hogy a tervek szerint hogyan alakul át a jelenleg kopár Jósika utca, a főtájépítész beszélt. Elmondta, hogy az utcában 29 mezei juharfát ültetnek, 200 négyzetméter zöldfelületet hoznak létre. Széles, jó minőségű, vízáteresztő járdaburkolatot, új pályaszerkezetet építenek, az utcában lesz ivókút, lesznek padok és korszerűsítik a közvilágítást. Tény, a növekvő zöld felületnek ára van: az utcában a jelenlegi 170 gépkocsi helyett csak 116 parkolására lesz mód. A gépkocsiforgalom megengedett sebességét 30 km/órára csökkentik.

A beszélgetésen több lakó is panaszolta, hogy manapság milyen kényelmetlenséget okoznak a két kerékkel járdán parkoló gépkocsik, Takács Dániel megnyugtatta őket: a felújítás után a parkolóhelyek leköltöznek a járdákról.

A fák ültetése csökkenti a parkolóhelyek számát. Mi lesz azokkal az autókkal, amelyek számára a jövőben nem jut itt hely? - erről kérdezte a polgármestert Ripka András a 4-es választókörzet fideszes képviselője.

Válaszában Niedermüller Péter rámutatott: választanunk kell, hogy ebben a zsúfolt kerületben több zöldfelületnek jusson-e hely, vagy több autónak. A polgármester szerint a megoldás része, hogy új lakossági parkolóhelyeket jelöltek ki, és hogy emelték a kívülről érkező autók parkolásának díját. Ugyanakkor a klímaváltozás körülményei között tudomásul kell vennünk, hogy változtatnunk kell szokásainkon.

Takács Dániel ezt azzal egészítette ki, hogy egy ilyen több százmillió forintos fejlesztésre csak több évtizedenként kerülhet sor. Így az már a következő generációnak is készül, amely számára természetes az autómegosztás rendszere, valamint a kerékpáros és rolleres közlekedés. A klímaváltozás következtében kialakuló nyári hőhullámok kapcsán szóba került, hogy érdemes esetleg gondolkodni napvitorlák telepítésén. A polgármester elmondta, hogy erre mi egyelőre még nem gondolhatunk, van viszont olyan kerületi pályázat, amelynek győztesei az esővíz gyűjtésére és locsolásra alkalmas eszközöket nyerhetnek.

A lakók között akadt, aki ellenezte padok telepítését, mondván, hogy azok vonzhatják a bandázó fiatalokat, illetve fekhelyül szolgálhatnak hajléktalanok számára. Niedermüller Péter elmondta, hogy a padok kérdése az egyik leginkább megosztó téma az összes fórumon, ennek ellenére fontos, hogy az idősebbek számára rendelkezésre álljanak köztéri ülőhelyek. A kerület vezetésének ugyanakkor eltökélt szándéka, hogy növelje a közterület-felügyelők számát, akik biztosítják a környék nyugalmát. Kiderült az is, hogy a tervekben egyszemélyes ülőhelyek kihelyezése szerepel.

Többen szóba hozták, hogy a több százmilliós beruházásokban kárt tehetnek az építkezések, illetve a közműjavítások miatti utcabontások. Érdemes lenne a nagy munkálatokat közműfelújítással kezdeni. Takács Dániel sajnálkozva fejtette ki, hogy ezt maguk a közműszolgáltatók is szeretnék, de felújítási kereteik elapadtak, így erre nincs módjuk, és ezt a kerület sem tudja kifizetni. Építkezések után a beruházóknak kötelességük helyreállítani az esetleges károkat, amit azonban gyakran nem végeznek el megfelelő minőségben. Ezt az eddigieknél is szigorúbban kellene ellenőrizni.

Az Egészséges utcák pályázat beadásának határideje május 31-e, a kilátások jók: amennyiben a kerület nyer, úgy ősszel megkezdődhetnek a munkálatok, tehát jövő tavaszra már a megújult Jósika utcának örülhet Erzsébetváros.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap