• írta Török Zsuzsa
  • 2024. január. 23. kedd
  • 0

Jelenlegi és volt artistanövendékek taroltak a nemzetközi cirkuszfesztiválon! - Büszkék vagyunk rátok, BIAK-diákok!

Január közepén hatalmas sikerrel ért véget a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A kerületi Baross Imre Artistaképző Intézet növendékei és csapata 9 különdíjat, 1 Arany-, 1 Ezüst-, 1 Bronz-, és 1 Intézményi díjat hozott el a világ egyik legfontosabb cirkuszi seregszemléjéről és versenyfesztiváljáról. Az intézmény főigazgatója – Kovács Gábor Dénes – azóta is örömmámorban úszik, annyira büszke a diákjaira. „A mai napig hihetetlen számunkra, hogy jelenlegi és volt növendékeink ekkora sikereket értek el az idei fesztiválon!” – fogalmaz.
title image

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban egy cirkuszi szakemberekből álló kis csoport indította el az igazgató, Kristóf István és fia, Kristóf Krisztián vezetésével. Akkor szinte a semmiből született egy olyan csoda, mely azóta is ott van a világ öt legfontosabb cirkuszi eseménye között. Ilyenkor a Fővárosi Nagycirkuszba jön tényleg mindenki, aki számít a cirkuszi világban, tudtuk meg a BIAK igazgatójától. „Menedzserek, rendezők, cirkuszigazgatók, artista-művészek érkeztek most is Budapestre. Közülük került ki a nemzetközi zsűri olyan szaktekintélyekkel, mint Fabio Montico, a Latina Circus Festival elnöke, akitől különdíjat is kapott az intézmény: két növendékük utazik majd a novemberi fiatal tehetségeknek rendezett nemzetközi cirkuszfesztiválra, az olasz fővárosba.

A Fővárosi Nagycirkuszban idén négy különböző show-t, több mint ötven produkciót látott a közönség, mintegy kétszáz artistától, a világ minden tájáról. A fesztivál hollywoodi hangulatban, vörös szőnyeges show-val indult, amit a Rippel fivérek alkottak meg – ebben is szerepeltek kerületi növendékek – majd pedig naponta háromórás, káprázatos gála varázsolta el a nézőket. A műsorokat a magyar zászló színeiről nevezték el: a Red, a White, a Green Show mellett a Best of Hungary előadásnak is örülhetett a publikum, melyben kizárólag magyar művészek vettek részt. A XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál összes produkcióját Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója rendezte. „Neki köszönhetjük azt az elismerést is, hogy egy ilyen hatalmas rendezvényt a BIAK növendékei nyithattak meg: A Diótörő Diadala előadásunkkal országnak-világnak megmutathattuk ifjú növendékeinket.”

A manézsba lépő művészek között minden nap ott szerepeltek a BIAK korábbi és jelenlegi artistái is. „A Fővárosi Nagycirkusz porondja tényleg a világot jelenti ilyenkor a fellépőknek, hiszen az egész világ őket figyeli. Aki itt fellép, jó ajánlatokat kaphat a világ minden tájáról, és esélye van megnyerni az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai elismerést, az Arany, az Ezüst és a Bronz Pierrot-díjat.”

Hihetetlen helyi sikerek:

Hungarian Supertalents Arany-díjat nyert el a Pal’s Compagnie deszka duó: az iskola volt diákjainak, Buti Olivérnek és Jagudits Andrásnak a főigazgató adhatta át a kitüntetést.

Hungarian Supertalents Ezüst-díjat vehetett át a Flying Weiss Junior csoport, az egyetlen magyarországi lengőtrapézt bemutató csapat. Ebben a produkcióban szerepelt Molnár Gréta, a BIAK növendéke.

Hungarian Supertalents Bronz-díjat kapott Russák Regina gurtniszáma.

A fesztiválon további különdíjak kötődnek a BIAK-hoz: Nagyhegyi Sára hajlógó artistaművész, Yaser Adbel Hamid kínai rúd-művész, illetve a Pal’s Compagnie deszka duó több elismerést is elhoztak a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról. A Diótörő Diadala című előadásból pedig Nagy Patrik és Csepregi Lilla produkciója utazhat majd ősszel Rómába.

A BIAK Artista- és Előadó-művészeti Akadémia történetében először adott át szakmai díjat a fesztivál keretein belül: a Toupe Zola mongol deszkacsoport nyerte el az iskola diákjai és szaktanárai szavazata alapján a kitüntetést, amit szintén a főigazgató nyújtott át.

Hagyomány, hogy a fesztivál után a Fővárosi Nagycirkuszban megcsodálhatja a nagyközönség is a világ legjobb artistaművészeinek produkcióit. Január 20-tól a BIAK büszkeségeit is láthatják a cirkusz iránt érdeklődők.

Kovács Gábor Dénestől megtudtuk, hogy tagintézményük – az Octopus Multimédia Intézet – diákjai részt vettek a nemzetközi cirkuszfesztivál közvetítésében, így szerte a világban az ő felvételeik voltak láthatók az interneten január 10-15 között.  

Fotók: Perényi Rita és Urbán Ádám

Galéria ehhez a cikkhez


IMG_2463.jpg
kohezios_alap