• írta Dalia László
  • 2023. május. 13. szombat
  • 0

Jávori Fegya a Csányi 5-ben

Jávori Fegya volt a vendége május 11-én este az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárnak.
title image

Jávori Fegya a Csányi 5-ben

Jávori Fegya volt a vendége május 11-én este az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárnak. Ahogy Niedermüller Péter polgármester a bevezetőjében elmondta, minden műfajnak van királya, s a klezmeré Jávori Ferenc. A Kossuth díjas művésszel Bóka László beszélgetett.

Ha Jávori Fegya életéről film készülne, a forgatókönyvírónak nem kellene betét történeteket kitalálnia, hiszen a muzsikus élete önmagában is regényes. A szülei a Don kanyarból és Auschwitzból érkeztek haza, házasságot kötöttek és Fegya volt az első zsidó gyerek, aki a háború után Munkácson született. S édesanyja 6 éves korában vitte el a zeneiskolába, ahol megtanult zongorázni és hegedülni. A hetvenes években sok zsidó család kivándorolt Amerikába, Izraelbe és Ausztráliába, a Jávori család megállt Budapesten. És szerencsére épp azokban a hetekben volt próbajáték a Fővárosi Operettszínház zenekaránál. Hidas Frigyes zenei vezető azonnal felvette Fegyát, sőt már aznap este játszott a My Fair Lady előadáson. A színházzal bejárta a világot, de egy idő után szűknek érzete a zenekari árkot és 1994-ben megalapította Budapest Klezmer Bandet. És azóta tart a zenekar sikerszériája.

Az első nagy dobásuk a Madách Színház Hegedüs a háztetőn című darabjának a bemutatója volt, amelyet eredetileg nagyzenekar játszott, de a hét tagú zenekar Kerényi Imre felkérésére zseniálisan megoldotta a feladatot, s a jogtulajdonos egyedül a Madáchnak engedélyezte ezt a változatot. Kilenc éven át játszották, 290 előadáson. Hasonló diadal volt a Győri Balettel közösen alkotott Purim, amit 227 előadáson, élőben kísért a zenekar. S az előadások felét külföldön, világvárosokban mutatták be, csak New Yorkban 16-szor játszották. Fegya nagy kedvence a Liszt Ferenc kamarazenekar, nagy tisztelője volt Rolla Jánosnak, s számukra szerezte a Klezmer szvitet, amit közösen játszottak. És visszatért az operettszínházba is 2006-ban, mert ott mutatták be A torockói menyasszony című darab alapján készült Menyasszonytáncot, amely a világ első klezmer musicalje volt. Ugyancsak Kállai István dramaturgnak köszönhető a legutóbbi musical ötlete, a farmer (jeans) feltalálójának története, a Lévi Story, amit tavaly mutattak be Siófokon és most is látható a Ram Colosseumban, majd nyáron a Városmajori Színpadon.

Az erzsébetvárosi közönség ezen az estén nemcsak egy gazdag életművel ismerkedhetett meg, részleteket hallhattunk többek között a Hegedűs háztetőn, a Purim, a Menyasszonytánc, a Klezmer szvit és a Lévi Story cimű musicalből is.


kohezios_alap