• írta Sári Judit
  • 2024. április. 24. szerda
  • 0

Janikovszky Évára emlékeztünk

Április 23-án a borongós idő sem rontotta el a kis párnákon, sátor alatt ücsörgő lelkes elsősök kedvét, akik kezükben a saját készítésű papírvirágokkal, az írónő születésnapján az olvasást ünnepelni érkeztek a Janikovszky parkba.
title image

Janikovszky Évára emlékeztünk

Én már iskolás vagyok! – olvasható Janikovszky Éva egyik könyvének borítóján, és ez a történet ugyanúgy megszólítja ma is az iskolásokat, mint amikor 1983-ban először megjelent. Április 23-án a borongós idő sem rontotta el a kis párnákon, sátor alatt ücsörgő lelkes elsősök kedvét, akik kezükben a saját készítésű papírvirágokkal, az írónő születésnapján az olvasást ünnepelni érkeztek a Janikovszky parkba.

A kisiskolások az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Művészeti Szakgimnázium Kertész és Dob utcai iskoláiból éreztek, mindannyian olyan elsősök, akik már szépen tudnak olvasni. Talán a legszebben. De majdnem olyan szépen, mint Balogh Anna, a Madách Színház színművésze, aki felolvasta az említett könyvnek azt a részletét, amelyből kiderül, miért is jó, ha valaki ismeri a betűket. Az ünneplő gyerekek is gyerekek, tehát a felolvasás néha amolyan igazi „janikovszkys”, felnőtt-gyerek interaktív jelenetté alakult, ami végül így vált a meséből valósággá. És mi éltetheti jobban Janikovszky Éva munkásságát, emlékét, mint az a vidám gyermekzsivaj, amiből az is kiderült, hogy a Dob és Kertész sulik elsősei bizony már ismernek néhány Janikovszky művet. 

Kispál Tibor alpolgármester köszöntőjéből megtudtuk, hogy Janikovszky Éva könyvei az olvasás szeretetére nevelnek, ő az az írónő, akinek talán a világon a legtöbb nyelvre lefordították gyerekkönyveit. Szücs Balázs alpolgármester arról szólt a gyerekeknek, legyenek büszkék arra, hogy abban a kerületben élnek, ahol Janikovszky Éva is lakott és írta a könyveit, azokat a valóságon alapuló történeteket, amelyeket már a szülők, sőt a nagyszülők is olvastak, és amelyekben egyformán magára ismer ma is minden gyermek, szülő és nagyszülő is. A parkban a kisiskolások megismerkedhettek Janikovszky Jánossal, az írónő fiával, aki a Móra könyvkiadó ajándékcsomagjával köszönte meg a pompás papírvirágokat, amelyekkel a gyerekek beterítették az írónő szobrának környékét.

A „Nagy zuhé” szerencsére csak a könyv címében vált kézzelfogható valósággá, a koszorúzáson elkerülte az eső a megjelenteket. A koszorúkat és virágokat a rövid köszöntőket mondó alpolgármesterek mellett Bárdi Zsuzsanna alpolgármester, Nagy Andrea és Devosa Gábor képviselők helyezték el a szobornál.

Janikovszky Éva Erzsébetváros díszpolgára. Bajza utcai lakásánál emléktábla jelzi, hogy itt élt és dolgozott. Közel 40 könyve jelent meg, írásait 35 nyelvre fordították le, kisregényei közül van, amit megfilmesítettek. Egyik legismertebb művét, a Málnaszörp és szalmaszálat, Égig érő fű címmel itt forgatták Erzsébetvárosban, többek között a Rottenbiller utcában valamint a Hutyra Ferenc utcában, és Oszkár, a szenesember pincéje talán még ma is megtalálható a Rózsa utca sarkán.

Janikovszky Éva születésének 98. évfordulóján, április 23-án, a könyveké, az olvasásé, a gyerekeké volt a főszerep. Janikovszky Évásan: Az úgy volt… 

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap