• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. május. 03. szerda
  • 0

Iskolautca az erzsébetvárosi gyerekekért

Ritkán ébred Belső-Erzsébetváros olyan vidám gyerekzsivajra, mint május 3-án, szerda reggel.
title image

Iskolautca az erzsébetvárosi gyerekekért

 

Ritkán ébred Belső-Erzsébetváros olyan vidám gyerekzsivajra, mint május 3-án, szerda reggel. A Kertész utcai általános iskola előtti útszakaszt – a Dob utcától a Wesselényiig – lezárta a rendőrség, és a tanítás kezdete előtt nebulók kivonultak a sulijuk elé. Színes krétákkal rajzolták tele az aszfaltot, szülők és tanárok is segédkeztek nekik.  

 

Az Iskolautca rendezvényét először szervezték meg Budapesten, és a VII. kerület az elsők között csatlakozott a nemzetközi programhoz. A szervezésben a Klímakabinet és a MOME mellett részt vett a Levegő Munkacsoport is, melynek projektvezetője, Szegő Judit elmondta: az Iskolautca egy uniós kezdeményezés, amelynek a célja, hogy felhívja a figyelmet arra: a gyerekeknek joguk van a biztonságos, élhető környezethez. Európa nagyvárosaiban ilyenkor a gyerekek vehetik birtokukba a sulik előtti teret: rajzolnak, bicikliznek, rollereznek. Az autók nem hajthatnak a be. Sőt, több helyen, például Brüsszelben az iskolák környékéről véglegesen kitiltották az autókat. Berlinben a sulik közelében járdaszigeteket alakítottak ki, a diákok ott kiszállnak az autókból és besétálnak az iskolába.

 

Tavaly már magyar vidéki városok is bekapcsolódtak a projektbe, s fontos lépés, hogy immár több fővárosi kerület is. A Levegő Munkacsoport felmérése szerint Budapesten az iskolák előtt a legnagyobb a levegő nitrogénoxid szennyezettsége, amit a kipufogógázok okoznak. Az egyirányú Kertész utcában is hatalmas reggelenként az autóforgalom, a rendőrség adatai szerint gyakori, hogy az autók 90/órás sebességgel száguldanak. A MOME már régóta együttműködik a Kertész utcai iskolával: nemrég színes utcai installációkat helyeztek ki a bejárat elé, és sárga felfestésekkel hívták fel a járművezetők figyelmét arra, hogy itt oktatási intézmény van. A felmérések azt igazolják, hogy a MOME akciója eredményes volt, csökkent az itt áthaladó autók sebessége.

 

Európa sok városában alacsony kibocsátású övezetté nyilvánították nem csak az iskolák környékét, hanem a műemlékileg védett városrészeket is, vagyis például csak elektromos járművekkel lehet behajtani. Mi ettől még messze vagyunk, de azt Dr. Kispál Tibor alpolgármester is elmondta: jó lenne, ha nemcsak évente egyszer tartanának a kerületben Iskolautca programot. Persze sokféle érdeket, igényt kell ehhez összehangolni, ám a gyerekek joga a biztonságos, egészséges városi környezethez, a legfontosabb. 

kohezios_alap