• írta Barát József
  • 2024. február. 12. hétfő
  • 0

Hét kiemelkedő film a Doku7 fesztiválon

Február 8-án kaput nyitott a Doku7 filmfesztivál a K11 központban. Az eseménysorozat mottója: 7 film, 7 héten keresztül a 7. kerületben.
title image

Hét kiemelkedő film a Doku7 fesztiválon

Február 8-án kaput nyitott a Doku7 filmfesztivál a K11 központban. Az eseménysorozat mottója: 7 film, 7 héten keresztül a 7. kerületben.

Csütörtök esténként hét órától fesztiváldíjas dokumentumfilmeket láthat a közönség, a vetítéseket pedig alkalmanként beszélgetések követik az alkotókkal.  A megnyitón Barna László Isteni kéz című filmjét vetítették Csángolóról, a világhírű erdélyi brácsásról, akinek egy napon remegni kezdett a keze, a vonót újra és újra elejtette, így a bandavezér kizárta a zenekarból.

Február 15-én tűzik műsorra a La Singla, a flamenco-királynő rejtélye című alkotást Antonia Singláról, egy Barcelonai cigánylányról, aki születése után megsüketült, mégis forradalmasította a flamenco világát.

Egy héttel később, február 22-én vetítik Max Litvinov Mariupol, harcban a reménnyel című ukrán filmjét, amely drámai kérdésekre keresi a választ. Hogy lehet szavakba önteni, amikor az éjszaka közepén bombatalálat éri az ember otthonát és a karjaiban hal meg a tízéves fia? Hogy lehet ép ésszel kibírni, hogy naponta százak halnak meg az ember szeme láttára, köztük közeli rokonok, ismerősök?

Egy Elvis-rajongó, független belfasti iskolaigazgató, Kevin McArevey és elkötelezett, új utakat járó csapatának álma, hogy változtassanak egy olyan belvárosi közösség sorsán, amelyet a szektás agresszió, a szegénység és a kábítószer sújt. A sokszorosan díjnyertes Kölyök Platónok című ír filmet február 29-én vetítik.

A márciusi csütörtök esték programján szerepel a Kislányomnak Senának című szír alkotás, melynek fiatal rendezője, Waad al-Kateab az aleppói felkelés közepette meséli el öt év történetét: hogyan lesz szerelmes, hogyan házasodik meg, majd ad életet kislányának Samának, miközben az egész világ összeomlik körülötte.

A sztriptíztáncos és a tábornok című fehérorosz film egy furcsa pár történetét mutatja be: Minszkben él a szovjetbarát, múltba ragadt tábornok, aki a helyi veteránszervezet irányításával tölti a mindennapjait, otthonát unokájával, osztja meg. Anatolij otthagyva eredeti mérnöki munkáját, sztriptíztáncosként dolgozik, és egy erotikus színház alapításáról álmodik.  

A fesztivált március 21-én a Szerelempatak című alkotás zárja. Sós Ágnes filmje, amely elhozta a 25 Trieszti Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díját, sajátos történet a szerelemről és a vágyakozásról. Szereplői egy erdélyi, kis magyarlakta faluban élő idős emberek. Az érzelmekkel teli, esetenként megdöbbentő alkotás a javíthatatlan romantikus, több mint nyolcvan éves Feri bácsi szerelmi kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal.

Doku7 filmek

A filmfesztivál megnyitóján adták át a K11 Ecce homo! ­– Ember és megtestesülései című fotópályázatának díjait. A pályázatra 84-en jelentkeztek és több mint 200 képet küldtek. A közönségdíjra 600-at is meghaladó szavazat érkezett.

A zsűri tagjai  – Németh Domonkos Tamás fotográfus, Gyöngyösi Eszter, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vezetőségi tagja és Viski Noémi, kurátor, kulturális újságíró, a K11 Labor szervezője ­– az első helyezéssel Szücs Nóra A lábmosó című képét jutalmazták.




A második helyezett Tóth-Lukács Botond lett az Angyalszigeti nyár…mi így 3 elnevezésű felvételével.




A harmadik helyezést Szederkényi Róbertnek adták a Piknik című fotóért.




A közönségdíj Fejes Csilla, Múlt és jelen között képét jutalmazta.






kohezios_alap