• írta Sándor Zsuzsa
  • 2024. március. 24. vasárnap
  • 0

Győri Márton kiállítása a Csányi5-ben

Győri Márton Domanovszky- és Gruber Béla-díjas festőművész, az egyik legismertebb kortárs alkotónk. A művészi függetlenség számára olyannyira fontos, hogy soha nem pályázik támogatásokért, nem kötődik galériákhoz, sőt kiállításokat is ritkán rendez. Az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár felkérésére azonban mégis igent mondott, és tizenöt év után – Gyönyörű vesztes címmel – újra egyéni kiállítást rendezett itt. Az elmúlt egy-két évben született képeiből több mint harmincat mutatott be a tárlatán, amelynek megnyitója március 21-én volt.
title image

Az eseményen Heisler András, a házat működtető Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány elnöke köszöntőjét személyes történettel kezdte. Elmesélte, eredetileg építész akart lenni, de nem felelt meg az egészségügyi vizsgálaton, ugyanis kiderült róla, hogy színtévesztő. Ám Győri Márton művei katartikusan hatottak rá: „Úgy éreztem, először érzékelem igazán a tiszta színeket, s nemcsak a fantasztikus festményeket ismerhettem meg, de közben egy nagyszerű művészt és embert is.”

A festőművész egyik példaképét, Ungváry Rudolf írót kérte fel, hogy nyissa meg a kiállítását. Ungváry kiemelte e képek meseszerű gyermekien tiszta világát, „Győri Márton művein még a rosszkedv is szépen van megfestve. Az életigenlésre összpontosítanak. A színei a templomi ablakok színes üvegmozaikjait idézik. E képek arról is tanúskodnak, hogy az alkotó ember belső szabadsága, érinthetetlen derűje egy szellemileg züllött korban is megőrizhető.”  

Győri Márton a kiállítása címével kapcsolatban elmondta, ez a híres előadóművész, Leonard Cohen egyik regényére, a Szépséges lúzerekre utal, másrészt a mai magyar értelmiség és művészek helyzetére is. Gyönyörű hivatásukra, ugyanakkor elveszített társadalmi presztízsükre.

A kiállítás április 24-ig lesz látható.

Galéria ehhez a cikkhez


IWY_9327.jpg
kohezios_alap