• írta Buják Attila
  • 2023. október. 15. vasárnap
  • 0

Green Market prolongálva - A Klauzálon Nem Adják Fel

Nyártól késő őszig tartó sikeres sorozat első része ért a végéhez a Klauzál téri Vásárcsarnokban.
title image

Az önkormányzat, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Hello Piac közös rendezvénye, a Green Market az ötödik felvonással zárult.

A vásárnak két üzenete volt. A fenntarthatóság-újrahasznosítás és a befogadás, a megváltozott munkaképességű fiatalok munkához juttatása. Az előbbit a Hello Piac, az utóbbit a Nem Adom Fel Alapítvány ifjú művészei képviselik.

A szombati vásárra kilátogatott Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere és Bárdi Zsuzsanna, a piacok működéséért felelős alpolgármester. „Azt hiszem sikeresek voltunk”, mondja Bárdi Zsuzsanna. „A vásárokat megszerették a helyiek. Érdemes folytatni.” A Green Market egyszerre kereskedelem és a szó jó értelmében vett „buli”, közösségi együttlét. Nem véletlen, hogy a piacot egyre gyakrabban keresik fel a turisták. Kiderült, nemcsak sörözni jönnek, ha van értelmes program. Úgyhogy Bárdi Zsuzsanna szerint a „show folytatódik” a közelgő ádventi hétvégéken. Fontos lenne, ha a rendezvényt a városban széles körben ismernék. A siker a csarnok működését is fellendítheti. Egyetért ezzel Szamosi Dely Orsolya, a Helló Piac szervező menedzsere. Szombaton ötven-hatvan asztalt helyeztek ki, jó néhány jelentkezőt hely hiányában nem tudtak fogadni. Az árusok kiválasztása a Green Market filozófiáját tükrözi. Fontos, hogy az áru ne csak eladható legyen. A természethez fűződő „megőrző”, kímélő viszonyt is szemléltesse.

Meg is néztük, mit értenek ezalatt maguk az árusok. B. Dani Diána álma, hogy igazi intarziás bútort készíthessen, ami a tömegtermelés miatt az üzletekből eltűnt. Furnérlemezből készít képeket, szimbólumokat. Mások által hulladéknak nyilvánított faanyagból. Ez türelemjáték is. Egy-egy tárgy kidolgozása napokig eltart. Amit Hrncsárné Farkas Katalin árul, nem ördöngösség. Falidísz, virágtartó, törülközőtartó, szintén egyszerű anyagokból. Szathmáry Hanna kidobott műanyagból készít miniatűr hangulatlámpákat, háttérként mohával benőtt faanyagot használva. Hornacsek Károlyné olyan illatszereket, kozmetikumokat árul, melyek a természet anyagaiból készülnek. Szappan, tusfürdő, kenőcs, arckrém – mindegyik alapanyag vega is, kivéve a mézből formázott mosdószappant. Antal Kitti kerámiákat készít, alapanyagukat mások a munka melléktermékeként már kidobták. Kitti bebizonyítja, lehet vele mit kezdeni. Számára az a lényeg, hogy amit csinál örömet szerezzen másoknak és önmagának is. A legnagyobb érdeklődést mégis a PET Kupa asztala váltotta ki. Amit a Tiszából a vízügy nem tud kihalászni (ezek többnyire polietilén PET palackok kupakjai), az megdarálható, újrahasznosítható. Lelkes civilek a folyópartra kisodort kupakhalmokat összegyűjtik. Aki a legtöbbet gyűjti össze, az nyeri el a „PET Kupát.” Götz Máté a piacon teszi közszemlére, mi készíthető ebből a csúf és szennyező anyagból.

Nem folytatjuk, remek dolgokat, megható, nemes szándékot láttunk. A riporter, nem tudva ennyi jónak ellenállni, fonálból készült, pirosbajszos, rózsaszín orrú kisegérrel távozott.                                             

kohezios_alap