• írta Buják Attila
  • 2024. április. 08. hétfő
  • 0

Garázsvásár a Klauzál téren

Érdemes volt a vásárcsarnok karzatán a garázsvásárt újra megrendezni. Ránézésre ötven-hatvan asztalt számoltunk össze. A helyet a csarnok vezetése biztosította, a szervezés idén is a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ munkáját dicséri.
title image

A nagypapa zsebórája

Garázsvásár a Klauzál téren

Hogy miért garázsvásár s miért rendezik épp a Klauzálon, arra a közönség érdeklődése a válasz. Ősszel sikeres kísérlet volt a nem kellő, kidobható, kallódó, mégis érdekes holmik zsibvására. Érdemes volt a vásárcsarnok karzatán a garázsvásárt újra megrendezni. Ránézésre ötven-hatvan asztalt számoltunk össze. A helyet a csarnok vezetése biztosította, a szervezés idén is a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ munkáját dicséri. A vásárra most is kilátogatott Niedermüller Péter polgármester, a bejáratnál képviselőjelöltek standoltak. Bárdi Zsuzsanna alpolgármester szerint a szó (garázsvásár) valószínűleg anglicizmus, vagy inkább amerikanizmus. A tengerentúlon bevett házi szokás, hogy a nem kellő, fölösleges, de valamiért mégis értékes holmikat, amit érzelmi okból nem tudunk, vagy nem akarunk kidobni, a házigazda a garázsban tárolja. Úgy látszik, hogy Erzsébetvárosban is sok a funkcióját vesztő, fölösleges holmi, amit itt el lehet adni, mert valakinek értéket jelent. Az idő kellemesen telik, nyolctól kettőig lehet beszélgetni, alkudozni. Megcsodáljuk a régipénz-gyűjteményt, kellő tisztelettel a kék papírhúszas (Dózsa György) iránt, mely ifjúkorunk hajnalán rendes napi zsebpénznek számított. A körút felőli sarkon a régi könyvek mellett ma már muzeálisnak számító érték a Koncz Zsuzsa nagylemez (1970, Szerelem), ha jól számolunk, ötvennégy (!) éves. Bármilyen borzasztónak tűnt valaha a Boney M. vagy Demis Roussos lemez, a régiség okán ma már meg tudunk bocsátani. A polgármester is kap egy árustól ajándék könyvet. A kidobásra váró könyvek ára egységesen kétszáz. A lángos viszont friss. Megcsodálunk egy kölyök, futball bőrcsukát, feketét, zöld csíkokkal, horgolt sárga zsiráfot gyanúsan rövid nyakkal. Az állat faja meghatározhatatlan. A miniatűr Bibliát, amit forgatunk, 1935-ben nyomták. A kolozsvári képeslapon esküvőjére igyekvő jegyespár mosolyog. Vajon hol vannak ők már?

Az itt látható holmik Bárdi Zsuzsa szerint azzal, hogy adjuk-vesszük őket, tekintélyt, méltóságot kapnak. Nem fog belőlük meggazdagodni senki, mégis kellemes érzés, hogy a nagypapa ódon zsebóráját használni tudja ma is valaki.  

kohezios_alap