• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2024. február. 15. csütörtök
  • 0

Erzsébetvárosi taxikártya

Az önkormányzat havonta 12 500 forintos taxikártyával segíti azokat, akiknek nehézséget okoz eljutni az orvoshoz, vagy a hivatalos ügyeiket intézni.
title image

Erzsébetvárosi taxikártya:

A közlekedési támogatással könnyebb eljutni rendelőbe, kórházba, hivatalokba

Az önkormányzat havonta 12 500 forintos taxikártyával segíti azokat, akiknek nehézséget okoz eljutni az orvoshoz, vagy a hivatalos ügyeiket intézni. A támogatással a mozgásukban korlátozott lakók, a célzott daganatellenes terápiában részt vevő betegek, és a szülés előtti utolsó harmadban levő kismamák mindennapjait szeretné megkönnyíteni a kerület.

Az erzsébetvárosi taxikártyát jelenleg 150-en veszik igénybe, a tavalyi évben több mint 400-szor használták. A támogatás legnagyobb előnye, hogy személyre szabott, kiszámítható, rugalmas, hisz nem kell más utashoz igazodni.

A rendszer lényege, hogy a jogosultak kérelmezik a szolgáltatást, és mellé a szükséges orvosi igazolásokat, nyilatkozatokat is benyújtják. Ezt megtehetik személyesen, postai úton és online. Mindössze öt nap várakozás után átvehetik a 12.500 forinttal feltöltött taxikártyájukat, illetve ha szükséges, akkor kipostázza számukra a hivatal. Az első alkalom után az igazolványt online rendszeren keresztül töltik fel.

Az önkormányzat partnerének, a Főtaxinak 5-10 perces kiállási kötelezettsége van, ami azt jelenti, hogy gyorsan megérkezik a kívánt címre. A kártyát ugyanúgy lehet használni kerületen belül és azon kívül is. Sőt, indokolt esetben további összeget is kaphat a kérelmező az utazásokra.

„Azokra is gondoltunk, akiknek rövid időn belül több kezelésen kell átesniük, így az ő esetükben lehetőség van a havi összeg megduplázására is, egyedi elbírálás alapján.” – fogalmaz Niedermüller Péter polgármester. 

A Jósika utcában élő Ráfi Ágnes már közel két esztendeje utazik úgy, hogy a célállomáson taxikártyával fizet. Egy nyugdíjas rendezvényen hallott a kerületi szolgáltatásról, s a reumatológusa másnap igazolta is: jogosult a közlekedési támogatásra.

„Elég sokat járok orvoshoz, és a rollátorommal nem mindig tudok menni. A jobb lábamban protézis van, a másikon gyógycipő, a gerincem is beteg, nem bírok ülni-állni sokat. Taxival a baleseti sebészetre járok, az ORFI-ba, a nyolcadik kerületbe, az Auróra utcai rendelőbe, ide, a Péterfy kórházba, sőt van úgy néha, hogy hivatalos ügyintézéshez is igénybe veszem. A sofőrök udvariasak, készségesek, a legrövidebb úton visznek el a célba. Nagyon örülök a kártyának, nekem hatalmas könnyebbség, és mindenkinek ajánlom, vegye igénybe, ha szüksége van rá!” – nyilatkozza lapunknak Ágnes.

A kérelemhez szükséges nyomtatvány, és a jelentkezéssel kapcsolatban további információ az alábbi linken található.

Telefonon érdeklődhetnek a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ +36 1 283 4891-es telefonszámán, vagy írhatnak a [email protected] címre.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap