• írta Buják Attila
  • 2024. április. 20. szombat
  • 0

Erzsébetvárosi anzix - kiállítás a Szenes Hanna parkban

A Pillanat Művészeti Alapítvány 2007 óta működik Erzsébetvárosban, munkájukhoz sok értékes rendezvény kötődik.
title image

Erzsébetvárosi anziksz

Kiállítás a Szenes Hanna Parkban

Erzsébetvárosi Anziksz címmel rendezett köztéri plakátkiállítást a Pillanat Művészeti Alapítvány a Szenes Hanna Parkban. A kiállítást Erzsébetváros Önkormányzata támogatta, létrehozásában a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola és a Csik Ferenc Általános Iskola diákjai vettek részt.

A műfajt Szarvas Ildikó, az alapítvány vezetője „kiterjesztett valóságplakát” tárlatként határozta meg. A kiterjesztés azt jelenti, hogy a tíz ikonikus erzsébetvárosi helyszínről készült Fortepan képből kiindulva barangolunk az időben. Az ősképek a legendás Klösz György fotói. Klösz az épülő nagyváros első rendszerűen dolgozó tájfényképésze volt. Az archív fotók nézőpontjából kiindulva képi rekonstrukciók készültek. Tíz helyszínt fotóztak le és alkottak újra. A Lövölde teret, a Dob utcát, a kiállításnak otthont adó Szenes Hanna Parkot, az Almássy teret, a New York Kávéházat, a Klauzál teret, a Rumbach zsinagógát és a Dohány utcai zsinagógát. A kiállítás annyiban futurisztikus, hogy az előzményekből kiindulva megalkotják az elképzelt jövőt, Erzsébetváros jövendő képét is. A kiterjesztett valóság kapcsolatot jelent a múlt, a mai világ és a digitális jövőértelmezés között. A kiállítás többféleképpen hozzáférhető. Megnézhetjük a park kerítésére függesztett tablót. Az anyag letölthető mobiltelefonra és az Artivive applikáció segítségével beolvasva zenével kísért animációs felület jelenik meg. Kétdimenziós vonalkód (QR kód) közbeiktatásával a kiállítás a Pillanat Alapítvány honlapjáról is elérhető.

Szarvas Ildikó megköszönte a diákok munkáját, az önkormányzat támogatását. A megnyitón megjelent Kispál Tibor alpolgármester, a választókerület képviselője és Szücs Balázs kulturális alpolgármester. Szücs Balázs méltatta az alapítvány munkáját. A Pillanat 2007 óta működik Erzsébetvárosban, munkájukhoz sok értékes rendezvény kötődik. A civil világ kiemelkedő szereplői. Nem kétséges, megkönnyíti dolgukat, hogy Erzsébetvárosban működnek. A jól ismert utcanevek nekünk nem csak nevek. Az otthont, a kötődést jelentik. Az otthont, amely közösségé tesz miket, mondta Szücs Balázs.

A rendezvény itt nem ért véget. A résztvevők zenés városbejáró sétára indultak a lefotózott helyszínekre. Az egyes állomásokon a Closingtown Orchestra játszott.                             

kohezios_alap