• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2023. augusztus. 09. szerda
  • 0

Erzsébetváros tele van ismeretlen ismerősökkel: Hajtás-Pajtás

Nem tudjuk, létezik-e olyan Budapesten élő ember, aki ne hallott volna a Hajtás-Pajtásról.
title image

Nem tudjuk, létezik-e olyan Budapesten élő ember, aki ne hallott volna a Hajtás-Pajtásról. Azt viszont talán kevesen tudják, hogy a biciklis futárszolgálatnak Erzsébetváros, a Király utca ad otthont. Itt beszélgettünk Kürti Gáborral, avagy Küküvel, aki 1995 augusztusa óta dolgozik a cégnél.

 

A Hajtás-Pajtás nem csak azért számít úttörőnek, mert elhozta Magyarországra a biciklisfutárságot, mint intézményt, hanem azért is, amit a biciklisekért, a biciklizésért tett az elmúlt 30 évben. Nekik köszönhető a Critical Mass megalakulása, a városi biciklizés népszerűsítése és olyan, bicikliseknek kedvező intézkedések, mint az egyre több és forgalmasabb biciklisáv megszületése, vagy a Lánchíd biciklizhetőségének elérése. 

 

A cég 27 éve alakult és 2007 májusában költöztek a Király utcába. A körülbelül 60 futár egyetlen munkanap alatt több mint 2000 csomagot szállít ki, gyakorlatilag behálózzák az egész várost. Fennállásuk óta körülbelül 25 millió kilométert tettek meg, ebből Kükü maga is kivette a részét, ugyanis futárként ő is lebiciklizett 100 ezer kilométert. 

 

Megkérdeztük Küküt arról is, milyen Erzsébetváros közlekedése biciklis szemmel, amire azt válaszolta, hogy egészen szuper. Különösen üdvözölte az új forgalomkorlátozásokat, mint mondta, Észak- és Nyugat Európában már régóta bevett gyakorlat ez, aminek köszönhetően sokkal élhetőbbé és biciklizhetőbbé váltak városrészek, amit már ő maga is tapasztal a korlátozások hatásaként. 



 

Erzsébetváros tele van ismeretlen ismerősökkel. 

 

Olyan emberekkel, akik részei a mindennapjainknak, és akikről annak ellenére, milyen gyakran látjuk őket, szinte semmit sem tudunk. Ebben a sorozatban olyan erzsébetvárosi szolgáltatások és üzletek tulajdonosait mutatjuk be nektek, amelyekben már nagy valószínűséggel ti is megfordultatok. 

 

És ha tetszik nektek ez a sorozat, akkor arra kérünk titeket, hogy ajánljatok nekünk olyan embereket, üzleteket, szolgáltatásokat a kerületből, akiknek érdekel a története, akikről szeretnétek többet megtudni általunk.



kohezios_alap