• írta Barát József
  • 2024. március. 14. csütörtök
  • 0

Erzsébetváros kiemelkedő teljesítményeket díjazott

Korda György díszpolgár, Csákányi László posztumusz díszpolgár lett!
title image

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter, a kerület alpolgármesterei: Bárdi Zsuzsanna, Kispál Tibor, Szücs Balázs, valamint Nagy Andrea képviselő az önkormányzat kitüntető díjait adták át a K11 kulturális központban.


Köszöntőjét a polgármester személyes vallomással kezdte: munkájában ez az, amit legjobban szeret. Amikor nagyszerű embereket köszönthet, megköszönheti nekik, amit az elmúlt években, évtizedekben Erzsébetvárosért tettek.


A kitüntető címeket olyan emberek kapják, akik az élet különböző területein fontosat alkottak. Ezzel nem csak saját pályájukat építették, hanem hozzájárultak a közösség boldogulásához, öregbítették az erzsébetvárosi közösség jó hírét – mondta Niedermüller Péter. Tudom – folytatta a polgármester –, hogy Magyarországon ma kevesen beszélnek őszintén arról, hogy milyen fontosak a közösségek, de mi itt Erzsébetvárosban komolyan vesszük a célt, hogy mindenki, aki itt él, itt dolgozik, érezze, hogy van egy olyan közösség, amire számíthat, ha szüksége van rá. Egy közösség, ahol szót tudunk érteni, tudunk tenni azért, hogy mindenkinek egy kicsit jobb legyen. Az együttműködés persze sokszor konfliktusokkal, vitákkal jár, de ez természetes egy demokratikusan működő városrészben.


Itt olyan emberek laknak, akiknek a véleménye a világ egyes dolgairól eltér egymástól, mégis összeköt bennünket, hogy Erzsébetvárosban közös otthont szeretnénk felépíteni. Olyan otthont, amiben mindegy, hogy ki honnan jön, milyen a bőrszíne, milyen a vallása, milyen a világnézete, de itthon érezheti magát és biztonságban tudhatja magát. A polgármester elmondta, hogy büszke azokra az emberekre, akik a kitüntető címeket megkapták mindazért, amit Erzsébetvárosért tettek. Nekik jelentős részük van abban, hogy megvalósuljon az az álom, hogy Erzsébetváros Budapest ékköve, kulturális és művészeti központja legyen.


Az ünnepség a díjátadás után a Csicsergő Óvoda műsorával folytatódott, majd Huzella Péter énekelte el Petőfi Sándor, Kányádi Sándor és Zalán Tibor általa megzenésített verseit.    


Üdvözöljük Erzsébetváros új díszpolgárait és kitüntetettjeit!


ERZSÉBETVÁROS DÍSZPOLGÁRA

KORDA GYÖRGY

Korda György táncdalénekes, Klein György néven született a hetedik kerületi Dob utcában. Túlélte a zsidóüldözést, majd a Kertész utcai általános iskolában tanult. Az érettségit követően hónapokig segédmunkásként dolgozott. Vécsey Ernő tanítványaként először 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta. Az 1960-as évek elején az ország egyik legnépszerűbb énekese volt. A beat térhódítása a „hagyományos” táncdal stílusnak nem kedvezett, ő mégis azok közé tartozott, akik meg tudtak maradni a pályán. Kártyaszenvedélyéhez legendák fűződnek, a Sport TV-n pókermérkőzéseket közvetít. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, Budapest díszpolgára.


CSÁKÁNYI LÁSZLÓ

Posztumusz kapta meg az elismerést Csákányi László színművész, aki hosszú évtizedekig a Garay utca 50. szám alatt élt, lányai is ebben a házban születtek. Középiskolai tanulmányai után a Színművészeti Akadémia hallgatója volt, ahol 1942-ben diplomázott. A Nemzeti Színháznál kezdett, 1945-ben hadifogságba esett és csak 1948-ban térhetett haza. Ezt követően a Pesti, az Úttörő és az Ifjúsági Színház társulatához tartozott, tagja volt a Fővárosi Operettszínháznak, a Vígszínháznak, a József Attila színháznak is. 1974-től a Vidám Színpad művésze volt. Sokoldalú jellemábrázoló tehetségét számos filmben és szinkronszínészként is kamatoztatta. Ő volt például a kőkorszaki szakik Frédije. Jászai Mari- díjas, Érdemes és Kiváló művész.


PRO URBE ERZSÉBETVÁROS

NEUWIRTH ANNAMÁRIA

A Bihari János Táncegyüttes művészeti vezetője 1991-től napjainkig, a Magyar Köztársaság Arany Fokozatú Érdemkeresztjének birtokosa, Életfa-díjas gyermeknéptánc-pedagógus. Szívügye a gyermeknéptánc-oktatás. Prima Primissima díjas „Magyar oktatás és köznevelés” kategóriában.


TÁNCZOS ÉVA

Tánczos Éva szociálpolitikus számos tanulmány, szakkönyv szerzője, egyetemi oktató. Az ország első családsegítő szolgálatának szakmai vezetője, melyet „Esély” néven Erzsébetvárosban alapítottak. Olyan új szociális szolgáltatások bevezetését kezdte elsőként az országban, mint az adósságkezelési és foglalkoztatási tanácsadás.


BONNYAINÉ VARGA ÉVA

Bonnyainé Varga Éva fogászati asszisztens, az elmúlt 30 évet lakosként és dolgozóként is Erzsébetvárosban töltötte. 1993-ban a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Sebészeti Osztályán kezdett, majd 1996-ban a VII. kerületi Szájsebészetre került. Itt 11 évet töltött el, majd 2007-ben a Csengery utcai rendelőben helyezkedett el.


ZSELINSZKY TIBOR LÁSZLÓNÉ – posztumusz

Zselinszky Tibor Lászlóné óvodapedagógus és intézményvezető személyében az Erzsébetvárosi Csicsergő Óvoda egy olyan tagja távozott, aki hosszú évek óta szívvel-lélekkel dolgozott az intézményért és a családokért. Hitt abban, hogy a gyermekeknek a leginkább szeretetre és elfogadásra van szüksége. Munkájára, személyiségére a kerület méltán büszke.


ERZSÉBETVÁROS MESTERE

JUNG PÉTER

Jung Péter régi órás családból származik, édesapjától tanulta a mesterséget. Közlekedésmérnöknek tanult, majd a főiskola befejezését követően autómérnökként dolgozott különböző autószervizekben. 1983-ban visszatért családjának hivatásához. Először a Murányi utcában, majd a Garay Üzletházban nyitotta meg órásműhelyét, ahol azóta is fogadja a kuncsaftokat.


VADÁSZ GÉZA

Vadász Géza 1983 októberében elnyerte a Harmónia Dohány Nagykereskedelmi Vállalat tulajdonában lévő István utca 10. szám alatti üzlethelyiség bérleti jogát, majd 1992-ben megvásárolta az üzlet tulajdonjogát is. Kezdetben még Dohány-Ajándék Üzletként, napjainkban azonban már lottózóként működik a vállalkozás.


FÜLÖP ADORJÁN

Fülöp Adorján Nagyváradon tanulta ki a bőrdíszműves szakmát. Az 1989-es romániai forradalom után szökött át Magyarországra. 1995-től Budapesten a Dob utca 71-ben kezdte a cipész mesterséget, de foglalkozott ruhajavítással, kulcsmásolással és esernyő javítással is. 1998 óta a Rejtő Jenő utcai Szolgáltató üzletben dolgozik.


ERZSÉBETVÁROSI SZENT FLÓRIÁN DÍJ

ÉGETŐ SZILÁRD LAJOS

Égető Szilárd Lajos tűzoltó főhadnagy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Közép- pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség rajparancsnoka az elmúlt, több mint 11 év alatt több tucat erzsébetvárosi káreset felszámolásában vett részt irányítóként, illetve közreműködőként. Megalakulása óta tagja a HUNOR hivatásos mentőszervezetnek. Jelenleg a mentőszervezet kötéltechnikai egységének vezetője, mely beosztásában jelentős szerepet vállalt a csapat nemzetközi versenyekre történő felkészítésében, s az egység két világraszóló sikert is elért.


ERZSÉBETVÁROS KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJ

FICSOR KAROLINA DIÁNA

Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes 26 éve teljesít hivatásos rendőri szolgálatot. Gyermekkora óta vonzotta a rendőri munka, ezen belül is a bűnügyi szolgálati ág. Kiváló eredménnyel végezte el a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolát, majd nappali tagozaton oklevelet szerzett a Rendőrtiszti Főiskolán. Rendőri szolgálatát az Orosházi Rendőrkapitányságon kezdte járőrként, majd ugyanitt folytatta bűnügyi nyomozóként. 2020. november 1-jei hatállyal került a BRFK VII. kerületi Rendőrkapitányságra, ahol a Bűnügyi Osztály vezetőjeként dolgozik. Alapvető feladata, hogy megszervezze és irányítsa a kerületben elkövetett bűncselekmények felderítését, illetve azok számának csökkentésére és a bűncselekmények megelőzésére irányuló bűnügyi tevékenységet.


MESTER LÁSZLÓ

Mester László közterület-felügyelő Erzsébetváros Rendészeti Igazgatóságának jogelődjénél, az Erzsébetvárosi Közterület-felügyeletnél kezdte a szolgálatát 2015 novemberében, segédfelügyelői beosztásban. A közterület-felügyelői tanfolyam elvégzése után gépkocsizó járőri beosztásban végezte munkáját kiemelkedő szinten, majd járőrszolgálat-irányítói beosztásba nevezték ki. Példás munkája elismeréseként az Igazgatóság vezetője több alkalommal részesítette dicséretben.


PRO ARTE ERZSÉBETVÁROS DÍJ

TAKÁTS ANDREA

Takáts Andrea színművésznő karrierje kezdete óta számos színdarabban, filmben és TV-sorozatban is játszott. Nemzetközi produkciókban is feltűnt. Színházi szerepei mellett közreműködött már dramaturgként és forgatókönyvíróként is TV-sorozatokban.


CSIRE ZOLTÁN

Csire Zoltán színpadmester és díszítőtár vezető 2002-ben kezdett dolgozni a Madách Kamarában, díszítőként. 2004-ben, amikor az intézmény felvette az Örkény István Színház nevet, színpadmester-helyettessé lépett elő. 2014-ben Mácsai Pál igazgató a színház színpadmesterévé nevezte ki, mely pozíciót a mai napig betölti. 2010-ben rendezte meg a színház az első Örkény Kertet, azóta ő a rendezvény fő műszaki koordinátora, technikai vezetője, ebben a tisztségében pedig a legtöbbet teszi azért, hogy a rendezvény biztonságban, sikerrel megvalósuljon.


SABBATHSONG KLEZMER BAND

A Sabbathsong Klezmer Band 1998-ban alakult. Szlogenjük immár 25 éve „Ez is klezmer, az is klezmer, több mint klezmer…” arra utal, hogy a tradicionális kelet-európai klezmer mellett műsoraikban felcsendülnek héber és jiddis dalok, musical részletek és világslágerek is. Első nyilvános fellépésük a Zsidó Nyári Fesztiválon volt, majd több alkalommal adtak önálló estet Európa legnagyobb zsinagógájában, a Dohány utcában. Részt vettek a Magyar–Izraeli Kulturális Napokon, holokauszt megemlékezéseken, antiszemitizmus és rasszizmus elleni fesztiválokon, klezmer és irodalmi rendezvényeken, filmes és színházi produkciókban. Zenéjükben az élet szeretete, szerelem, háború és béke története tükröződik sok humorral. Tükröt tartanak az emberiség egyik legfontosabb felismeréséhez, hogy az ember gyűlölete semmilyen nézőpontból sem elfogadható.

kohezios_alap