• írta Barát József
  • 2024. február. 02. péntek
  • 0

„Erős civilek nélkül nincsen modern kerület”

Erzsébetváros képviselő-testülete idén első alkalommal díjazott civileket. Február 1-én a Bihari János Kulturális Egyesület vehette át „Az év erzsébetvárosi civil szervezete” díjat.
title image

„Erős civilek nélkül nincsen modern kerület”

Erzsébetváros képviselő-testülete idén első alkalommal díjazott civileket. Február 1-én a Bihari János Kulturális Egyesület vehette át „Az év erzsébetvárosi civil szervezete” díjat. A kiemelkedő önkéntes munkáért adományozható „Egy mindenkiért” nevű elismerést Villányi Györgyné óvodapedagógus kapta.

 

Erzsébetváros polgármestere a díjátadóra arról a rendezvényről érkezett, ahol Budapest adta át elismeréseit a civileknek. Niedermüller Péter büszkén jelenthette be, hogy ott a fődíjat egy kerületi szervezet, a Heti Betevő kapta. A fővárosi rendezvényen számos olyan közösség képviselői voltak jelen, akik elesetteket, szegényeket, rászorulókat segítenek, olyan munkát végeznek, amit egy normálisabb világban az állami szervezeteknek kellene vállalniuk. Megható volt, hogy egyikük sem panaszkodott, inkább a közösségi tevékenység öröméről beszéltek. Egy olyan világ hírnökei voltak, amelyet a szolidaritás, a megbecsülés az egymás iránti szeretet, a segíteni akarás vezérel.   

 

– Erős civilek nélkül nincsen modern kerület, mert ahol véget érnek az önkormányzat manapság egyre korlátozottabb eszközei, ott igazán erősek a civilek. Ott segít az egymás felé fordulás, a megértés. Ezt mondta az ünnepség megnyitóján Szücs Balázs kulturális és civil ügyekért felelős alpolgármester. Hozzátette: A XXI. század elején egyre nagyobb szükség van a civilek értékeire, arra, hogy bátran álljanak ki gondolataik, elveik mellett.    

A Bihari János Kulturális Egyesület

A magyar néptáncmozgalom élvonalába tartozó Bihari Táncegyüttes több mint fél évszázada működik a kerületben. Az együttes a hazai és nemzetközi díjak sokaságát nyerte, fellépéseit a közönség látta színházakban, televíziós adásokban.  A Prima Primissima díjas együttest tartja fent közel 35 éve a Bihari János Kulturális Egyesület, melyet a díjra a Baross Gábor Általános Iskola, és kerületi óvodák alapítványai javasoltak.


A Baross Gábor Általános Iskola tanulóit az együttes művészei 2012 óta tanítják táncolni. Az oktatásnak nagy sikere van: évente 40-50 gyerek jár népi táncra. Ennek pozitív hatása van: a Bihari együttes tanítványai jobban tudnak összpontosítani, figyelni az órán – jobbak az eredményeik. Az egyesület oktatói közel egy évtizede oktatják táncra az Erzsébetvárosi Bóbita Óvoda és az Erzsébetvárosi Magonc Óvoda gyermekit is.

Vajon mi a Bihari Együttes titka? Miért csatlakoznak hozzá olyan lelkesen a gyerekek? Erről kérdeztük Boross Sándort, a Bihari János Kulturális Egyesület elnökét. – A legfőbb titok neve Novák Ferenc, Novák Tata, az együttes alapítója. Ő fantasztikus légkört teremtett és évtizedek óta még mindig rajta tartja a szemét az együttesen – mondta az egyesületi elnök. Fontos, hogy az oktatók játékosan tanítják a gyerekeket, akik élvezik a közös munkát. A néptánc ráadásul nemcsak a lépéseket, a mozdulatokat jelenti, hanem a közösséget is. A táncosoknak folyamatosan figyelniük kell a másikra. Tehát az érem egyik oldala, hogy a gyerekek olyasmit tanulnak, amit élveznek, a másik pedig, hogy itt olyan közösséget találnak, amihez szívesen tartoznak.

 

Az „Egy mindenkiért” díj nyertese: Villányi Györgyné

 

Villányi Györgyné (Jutka) óvodapedagógus, főiskolai és egyetemi oktató, a Magyar Pedagógiai Társaság tagja, a Kisgyermeknevelési Szakosztály elnöke nyolcvanadik életévéhez közeledve is aktív. Lelkes szervezője a társaság reprezentatív megjelenésének az Erzsébetvárosban már hagyományos Civil Korzón.



Lapunk arról kérdezte a díjazottat, hogy neki miért fontos az önkéntes munka. Mint elmondta, már 1972 óta tagja a Pedagógiai Társaságnak, pályakezdőként kezdte a munkát ebben a szervezetben. – Valójában már gyerekkorom óta önkénteskedem: 12 éves koromban azzal kezdtem, hogy vigyáztam az iskolában az elsősökre, másodikosokra, reggel héttől nyolcig, majd délután a napköziben is segítettem a kicsiknek, míg megjöttek a szülők – mondta el a díjazott. Sok kisgyereket a szülők már reggel hétkor beadtak az iskolába, mert munkába kellett menniük. Másokért csak este hatkor jöttek. Kellett egy nagyobb gyerek, aki mesélt, akivel játszani, beszélgetni lehetett. Én már azóta elkötelezett vagyok a kisgyermekkor iránt. Nem véletlen, hogy a szervezetünkben a Kisgyermeknevelési Szakosztálynak 40 éve vagyok elnöke és ezt a munkát örömmel folytatom 78. születésnapom után is. Hiszen időskorban is igaz, ami korábban: mindnyájunknak a közös élmények adnak energiát, pluszt az élethez.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap