• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2024. április. 24. szerda
  • 0

Építészeti ötletpályázat

Építészeti ötletpályázat a Bethlen Téri Színház épületének megújítására és energetikai korszerűsítésére
title image


Építészeti ötletpályázat a Bethlen Téri Színház épületének megújítására és energetikai korszerűsítésére

Erzsébetváros Önkormányzata építészeti ötletpályázatot ír ki a Bethlen Téri Színház építészeti és energetikai korszerűsítésére.

Az ötletpályázat kiemelt célja, hogy a színház fogadóterei - az előcsarnok, illetve a hozzá tartozó ruhatár és büfé - esztétikailag és műszakilag megújuljanak, vonzó, nyitott és akadálymentes befogadó térré váljanak. Szintén kiemelt cél az épületrész energetikai korszerűsítése, amitől a tulajdonos önkormányzat legalább 30%-os energiamegtakarítást vár. További tervezési feladat az előkert növényesítése, barátságosabbá tétele.

A tervezést segíti a színházhoz és annak közvetlen környezetéhez kötődő közösség, a Bethlen Műhely által megfogalmazott ajánláscsomag, amelye az ötletpályázat kiírását megelőző közösségi tervezési folyamat során született meg.

Az ötletek elbírálásakor fontos szempont az építészeti minőség és innováció, az energiahatékonyság-javítás mértéke, a Bethlen Műhely által megadott ajánlások figyelembevétele, a költséghatékonyság, az esztétika és komfort, valamint az újrahasznosított anyagok felhasználása.

Az ötletpályázat összdíjazása bruttó 15 ezer euró, amelyet a zsűri a három legjobb díjazottnak ítél oda.

Az önkormányzat 40 év alatti, építész végzettségű magánszemélyek pályázatait várja. Gazdasági társaságok, jogi személyek, egyéni vállalkozók a pályázaton nem indulhatnak, de ez nem zárja ki, hogy ezen társaságok tagjai, vagy egyéni vállalkozók magánszemélyként pályázatot nyújtsanak be.

Az ötletpályázatra jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet, a jelentkezők ezután kapják meg a pályázati háttéranyagokat.

Részletek a pályázati kiírásban.

Építészeti Ötletpályázat PDF

A tervezés tágabb kontextusa

A Bethlen Téri Színház egy négy ország együttműködésével megvalósuló nemzetközi projekt, a LIFEBauhausingEurope projekt keretében készül megújulni azért, hogy a jövőben hatékonyabban, környezetbarátabb módon működjön, és a környék életében is nagyobb szerepet játsszon. A fejlesztés során fontos szerepet kapnak azok a színházhoz és közvetlen környezetéhez kötődő önkéntesek, akik szívesen megismernék az intézmény működését, és közösen gondolkoznának annak a környék és a közösség számára kiaknázható lehetőségeiről.

A négyéves projekt része a színház környezetének zöldítése, és a közösség számára is elérhetőbb terek létrehozása. A projekt magyarországi partnerei Erzsébetváros Önkormányzata és a Pro Progressione.

A színház megújulása mögött álló LIFEBauhausingEurope célja, hogy a New European Bauhaus elveit követve 5 különböző európai városrészben elindítson egy átalakulási folyamatot, és bebizonyítsa, hogy ez a megközelítés bármilyen terület átalakítására alkalmas, függetlenül annak méretétől, vidéki vagy városi jellegétől, a városi kihívásoktól vagy az átélt degradációs folyamatoktól. Ez a városi átalakulás a fenntarthatóbb, a lakosok által közösen irányított területek létrehozására törekszik.

A projekt megvalósulásának részletei folyamatosan követhetőek lesznek majd a www.erzsebetvaros.hu és az alábbi oldalon.

A LIFEBAUHAUSING EUROPE projekt az Európai Unió LIFE programjának társfinanszírozásával valósul meg. A dokumentum tartalmáért kizárólag a BauhausingEurope projekt felelős, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét.

További információ:

KONTAKT

Call for architectural ideas contest


 

kohezios_alap