• írta Dalia László
  • 2024. április. 24. szerda
  • 0

Emléktáblát állítottak Káposztás Miklósnak

Emléktáblát avattak április 22-én Káposztás Miklós nemzetközi sakkmester tiszteletére a Rottenbiller utca 62. számú házon.
title image

Emléktáblát állítottak Káposztás Miklósnak

Emléktáblát avattak április 22-én Káposztás Miklós nemzetközi sakkmester tiszteletére a Rottenbiller utca 62. számú házon. Ahogy az el is hangzott az avatáskor, 64 ok volt rá, hogy érdemes az emléktáblára, amit a VII. kerületi önkormányzat, a Vasas Sport Club, a Magyar Sakkszövetség és a család állított. A Káposztás család 1970 óta a lakott a Rottenbiller utcai házban. Káposztás Miklós 2013-ban megkapta az Erzsébetváros Sportjáért díjat.

Az emléktábla-avatáson a VII. kerületi önkormányzat nevében Szücs Balázs alpolgármester, valamint Sipos István, a Magyar Sakkszövetség főtitkára és Horváth Júlia, a Vasas sakk szakosztályának vezetője mondott beszédet, s jelen volt Markovits László, a Vasas SC elnöke, Tóth József, a XIII. kerület polgármestere és Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Káposztás Miklósnak múlhatatlan érdemei vannak a magyar sakkozásban. Még 1957-ben csatlakozott a Vasas sakk szakosztályához, amit 1969-től haláláig vezetett. A nemzetközi sakkmester címet 1982-ben szerezte meg, s 1983-ban a mesteredzői címet is megkapta.  Markovits László, a Vasas SC elnöke elmondta, hogy Kápi, ahogy a Vasasban elnevezték, elképesztő energiával szervezte az angyalföldi sakkéletet, s a klub közkedvelt és elismert alakja volt, 2016-ban megválasztották a Vasas SC örökös tiszteletbeli elnökévé.

Lapunknak Káposztás Tünde, a nemzetközi sakkmester lánya elmondta, apja életének legjobb lépésének tartotta, hogy 1957-ben a Vasashoz csatlakozott, s 64 évig nem is lépett tovább. A nagymesteri címet csak azért nem pályázta meg, mert a tanítványai miatt már nem tudott annyit versenyezni, hogy azt elérje. A sport szerelmese volt, s rendszeresen úszott, csak a covid tudta elvenni az életét. Azóta sem feledkeztek el róla.  A Magyar Sakkszövetség és  a Vasas emlékversenyt rendezett a tiszteletére és a 85. születésnapján, április 3-án Káposztás Tünde végezte el a kezdőrúgást a Vasas-Paks meccsen.

 

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap