• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. december. 19. hétfő
  • 0

Egészséges Budapest, egészségesebb Erzsébetváros!

Lezárult egy példaértékű egészségügyi projekt, amit sikertörténetnek könyvelhet el Erzsébetváros.
title image

Egészséges Budapest, egészségesebb Erzsébetváros!

A jövő egészségügyének alapjait tették le


Lezárult egy példaértékű egészségügyi projekt, amit sikertörténetnek könyvelhet el Erzsébetváros. A szeptemberben indult, Budapesten is egyedülálló pályázati program részeként a kerület lakói dietetikus, gyógytornász, masszőr, pszichológus szolgáltatásait vehették ingyenesen igénybe, illetve forradalmian új távdiagnosztikai eszközök segítették az ellátórendszert. A projekt egyik legnagyobb eredménye, hogy emelt szintű praxisközösséget alakított hét erzsébetvárosi háziorvos. A K11-ben tartott záró rendezvényen dr. Badacsonyi Szabolcstól, a VII. kerületi egészségügyi kooperációs team vezetőjétől megtudtuk: a folytatásra pályázatot adott be az önkormányzat, a főváros támogatja a kerület törekvéseit, de kormányzati szinten még nincs döntés a témában, várnak rá.

Akár karácsonyi ajándékként meg is érkezhet… 

Az „Emelt szintű praxisközösségek szakmai és infrastrukturális megalapozása Erzsébetvárosban” című pályázati program három és fél hónap után befejeződött. Peszleg Zsófia projektvezető záró rendezvényen köszönte meg az együttműködést minden résztvevőnek. Farkas Tünde a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ – a programot befogadó intézmény – igazgatójaként és nevében mondott köszönetet az önkormányzatnak a bizalomért, hogy szakmai munkájukkal hozzájárulhattak a lakosság jobb kiszolgálásához, ellátásához.

A Bischitz Johanna Humán Szolgáltató Központ Peterdy utcai épületének hatodik emeletén dietetikus, pszichológus, gyógytornász és masszőr állt a kerületi lakók rendelkezésére szeptember közepétől. Az idősek és a gyerekek ellátását távdiagnosztikai eszközök segítették, a háziorvosi rendelők helyben elvégezhető laborvizsgálathoz szükséges műszert kaptak.  A Telemedicina szolgáltatás lehetővé tette, hogy gyermekintézményekben, idősotthonokban, az otthoni szakápolás során rögzítsék a páciensek szív és tüdőhangjait, felvételeket készítsenek a torokról és a hallójáratokról, bőrelváltozásokról. Az eszközöket orvosi végzettség nélkül is kezelhették mindazok, akiknek képzéséről a szolgáltató gondoskodott. A továbbított adatok alapján a – projektben résztvevő – Doktor24 orvosai felállították a diagnózist, terápiát javasoltak, beutalót adhattak a betegeknek, gyógyszert írhattak fel számukra.

Három háziorvosi rendelő – a Dembinszky utcai, a Klauzál téri, az István utcai – ágy melletti labor-diagnosztikai készülékkel gazdagodott, mely a sürgősségi ellátásban segít, lerövidítve a betegutat. 

A projektet lezáró rendezvényen elhangzott, hogy több mint 200 pácienst regisztráltak, és több mint 100 vizitet bonyolítottak le szeptember óta, és óriási érdeklődés volt az igénybe vehető szolgáltatások iránt a Peterdy utca 16-ban. A pszichológus mintegy 60 pácienst fogadott, a gyógytornászok 400 tornát tartottak, a dietetikus közel 130 alkalommal segített táplálkozási témában a krónikus betegségekkel küzdőknek.

„Az egészségügy humán erőforrás hiánnyal küzd, innovatív az irány, amit ez a program képvisel, és amire rá kell állni a jövőben. Unikális az önkormányzat felajánlása” – fogalmazott a projektet szintén segítő Med-Econ Humán Szolgáltató Kft. képviseletében Cseh Borbála.

Dr. Badacsonyi Szabolcs a VII. kerületi egészségügyi kooperációs team vezetője egyenesen sikertörténetnek nevezte, hogy az Egészséges Budapest programban részt vett a kerület, és bebizonyosodott: hogy a Telemedicina megkönnyíti, segíti a betegellátásban dolgozók munkáját, illetve, hogy a háttérszolgáltatásokra óriási az igény a páciensek részéről az ellátórendszer túlterheltsége miatt. Az egészségügy gondjainak megoldása az együttműködés lehet: orvosoké, betegeké és környezetüké, melybe az önkormányzat is beletartozik.

Szücs Balázs elmondta: akkor működtethető jól egy modern kerület, ha az ott lakókba igyekszik befektetni az önkormányzata. „Sok pozitív visszajelzést kaptunk a programról, reméljük, sikerül folytatni” – fogalmazott az alpolgármester, egyben megköszönte mindenki munkáját, aki egy egészségesebb Erzsébetvárosért dolgozik.

A program egyik legnagyobb eredménye: A napokban kapta meg működési engedélyét Erzsébetváros első emelt szintű praxisközössége, melyhez hét kerületi orvos csatlakozott. Hogy ez pontosan mit jelent a betegek számára, arról hamarosan bővebben is beszámolunk.

kohezios_alap