• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. július. 07. péntek
  • 0

Botlatókő avatás a Wesselényi utcában

Néhai Weisz Hermanné Stein Gizella Amerikában élő leszármazottai kezdeményezték a botlatókő elhelyezését a Wesselényi utca 27. előtt, ahol a meggyilkolt felmenőjük lakott.
title image

Weisz Hermanné Stein Gizellát a pesti gettó egyik pincéjében lőtték le a nyilasok 1945. január végén. Az áldozat a súlyos sérüléseit túlélte, de a szenvedéseibe hetekkel később a budapesti zsidó kórházba belehalt.

Néhai Stein Gizella Amerikában élő leszármazottai kezdeményezték a botlatókő elhelyezését a Wesselényi utca 27. előtt, ahol a meggyilkolt felmenőjük lakott. Ezt a házat azóta már lebontották, helyén a Kéthly Anna park található. A botlatókő avatására eljöttek a holokauszt áldozatának amerikai és itthon élő leszármazottai is.

A botlatókövek elhelyezését a MAZSIKE szervezi, elnökük Kirschner Péter köszönetet mondott a hozzátartozóknak, és a VII. kerületi önkormányzatnak is, mert segítségük nélkül erre a megemlékezésre nem kerülhetett volna sor. A MAZSIKE elnöke hangsúlyozta: „Ez a botlatókő azt is szimbolizálja, hogy házakat ugyan el lehet tüntetni, de az áldozatok emlékét sohasem.”

Szücs Balázs, kerületi alpolgármester hozzátette: „Minden botlatókőnek fontos üzenete van: arra figyelmeztet, hová vezethet a megosztás, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés. Itt Erzsébetvárosban volt Európa utolsó zsidó gettója. Ez a történelmi tragédia a mi súlyos örökségünk. Én 41 éves vagyok, és a mi generációnkra hárul az a feladat, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a múlt ne ismétlődhessen meg, és megszüntessük a megosztottságot. Szolidaritással, empátiával kezdjünk egy új békésebb országot építeni.” 

kohezios_alap