• írta Bóka B. László
  • 2024. január. 24. szerda
  • 0

Beszélni az elmondhatatlanról

A budapesti nagy gettó felszabadulásának évfordulójához kapcsolódva Nemzetünk traumája címmel január 18-án nyílt meg a Csányi5 és az ARTalakulás Galéria közös kiállítása a Zsidó Történeti Tárban, amely február 7-ig látható.
title image

Beszélni az elmondhatatlanról

A budapesti nagy gettó felszabadulásának évfordulójához kapcsolódva Nemzetünk traumája címmel január 18-án nyílt meg a Csányi5 és az ARTalakulás Galéria közös kiállítása a Csányi utcai Zsidó Történeti Tárban, amely február 7-ig látható. A tárlat kapcsán a galérialapító Tölgyesi Katalinnal beszélgettünk.

A galéria neve eredetileg az alapító Tölgyesi Katalin azon szándékát jelzi, hogy megmutassa, miként reagál a hazai, kortárs vizuális művészet a folyton változó világra. A galéria tavaly ünnepelte 15. évfordulóját. Társalapítója Hollay Lóránt operatőr, fotóművész.

- Miért lett a kiállítás címe Nemzetünk traumája?


- A traumafeldolgozás kulcskérdés, ugyanis ami történt az nem csupán a zsidóság terhe, hanem mindannyiunké, nemzetünk traumája. Emlékeznünk szükséges mindazokra az üldözött honfitársainkra, akiket honfitársaik a társadalomból, a térből és időből végleg kitaszítottak.

Ez a tragédia mély nyomot hagyott a nemzet lelkén. Közünk van egymáshoz!

Szükséges megtanulnunk azt, hogyan viszonyuljunk egymás fájdalmához.

Szükségünk van arra, hogy empátiával közeledjünk a másikhoz, hogy a mi fájdalmunk is érthetővé váljon. Szükségünk van arra, hogy megismerjük egymás fájdalmát, hogy kinyissuk egymás felé a szívünket, mert ez lehetőséget ad arra, hogy elkezdődjön a trauma feldolgozása. A megemlékezéshez hozzátartozik, hogy beszéljünk a szörnyűségekről.


- Az ArtAlakulás Galéria rendhagyó módon működik, de mit is jelent ez?


- Galériánk nem fix helyen létezik, meghívásoknak teszünk eleget, ahogyan most is, minden meghívásunk más és más témához kapcsolódik. A galéria tehát lényegében egy több lábon álló virtuális kiállítóhely, oda megyünk, ahová hívnak bennünket és több helyre folyamatosan visszajárunk. Itt a Csányi utcában először állítunk ki, de úgy tűnik nem utoljára. A most kiállított képek speciális technikával készült fotógrafikák, fotómontázsok, vegyestechnika. Csodálatos dolog, hogy az ember több képet úgy tud egymásra helyezni a technika segítségével, mint annak idején a nagy montázsalkotók, például Bálint Endre.

 

Tölgyesi Katalin kurátor az ARTalakulás Galéria alapítója, több kiállítás rendezője (Fehér László, Köböl Vera, Kicsiny Balázs, Gerlóczy Sári, stb.). Létrehozta a Soa fájdalma nemzetünk traumája oktató és kutató programot, amelynek keretében az oktatási intézményeket járja.

 

Galéria ehhez a cikkhez


Nemzetünk Traumája kiállítás_Csanyi5_20240118-bi (34).jpg

Nemzetünk Traumája kiállítás_Csanyi5_20240118-bi (1).jpg
kohezios_alap