• írta Barát József
  • 2023. szeptember. 05. kedd
  • 0

Beragadtak a liftbe

Erzsébetváros képviselő-testülete szeptember 1-én rendkívüli ülést tartott.
title image

Beragadtak a liftbe

Erzsébetváros képviselő-testülete szeptember 1-én rendkívüli ülést tartott. Annak egyetlen napirendi pontja az a fideszes javaslat volt, hogy hozzanak létre eseti vizsgálóbizottságot a Király utca 47. szám alatti műemlék házban épülő lift ügyében.

Az alaposan dokumentált folyamat ellenére a Fidesz kerületi szervezetének szándéka sem volt arra, hogy megértse a lift építésével kapcsolatos műszaki helyzetet, amelyhez egyébként a jelenlegi önkormányzatnak nem sok köze volt.

A felvonó építéséről 2019 szeptemberében döntött a társasház és a tervdokumentáció alapján az építési engedélyt 2021 júliusában a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjének nevében engedélyezte egy osztályvezető. A kormánymegbízott egyébként Sára Botond, Józsefváros korábbi fideszes polgármestere. 

Sajnos a munkálatok megkezdése után derült ki, hogy a társasház áramhálózata a lift üzemeltetésére nem alkalmas, majd az is, hogy a függőfolyosók rossz állapota miatt aggályos a lift kapcsolódása az épületszerkezethez. Több leállás után ezért született meg a döntés: a kilépőket a lift szerkezetéhez kell rögzíteni.   Az építkezés már a vége felé tart, csak annyi van hátra, hogy a függőfolyosók korlátját kell kivágni másfél méteres szélességben a kilépők fogadására, a felvonót tehát heteken belül használatba lehet venni.

Mindezen sok vizsgálni való már csak azért sincs, mert Nagy Erika aljegyző törvényességi észrevételt tett: „Tekintettel arra, hogy egy társasház beruházásával kapcsolatban felmerült jogi-gazdasági problémák kezelése nem tartozik az önkormányzati feladatellátás körébe, a képviselő-testület nem rendelkezhet ideiglenes, eseti bizottság létrehozásáról.”

– Önök bezáródtak egy liftbe – mondta a rendkívüli ülésen Niedermüller Péter polgármester, aki megállapította, hogy a Fidesz liftkampánya megalapozatlanul próbálta lejáratni az önkormányzat tekintélyét. Arra kérte a kormánypárt képviselőit, hogy a jövőben tartózkodjanak az ilyen propaganda akcióktól. Végül meghívta a képviselőket – a felvonó átadását követően – egy közös liftezésre.

A képviselő-testület mindezeket figyelembe véve elutasította az eseti bizottság létrehozását.  

kohezios_alap