• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. május. 06. szombat
  • 0

Az esélyegyenlőség napja Erzsébetvárosban

Május 5. az esélyegyenlőség napja. Ezen a napon, a világon mindenütt arra hívják fel a figyelmet, hogy senkit sem szabad származása, vallása vagy egészségi állapota miatt kirekeszteni.
title image

Az esélyegyenlőség napja Erzsébetvárosban

 

Május 5. az esélyegyenlőség napja. Ezen a napon, a világon mindenütt arra hívják fel a figyelmet, hogy senkit sem szabad származása, vallása vagy egészségi állapota miatt kirekeszteni. Erzsébetvárosban, a K11-ben tartott rendezvényen Niedermüller Péter polgármester is hangsúlyozta: „Legfőbb célunk, hogy ez a kerület befogadó hely legyen, olyan közösség, ahol mindenki otthon érezheti magát. Azok is érezhessék, hogy számíthatnak ránk, akik sérülten születtek, baleset vagy betegség miatt változott meg az életük. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy segítsük őket.”

A toleranciára nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni. Ezért az esélyegyenlőség napján a kerület alsó tagozatos általános iskolásait látta vendégül a K11, ügyességi versenyt, koncertet és színházi előadást szerveztek nekik. Ám ezúttal minden egy kicsit másképp, a másságról szólt.

Nagy Vivien kerekesszékes parasportoló boccia sportágban európai bronzérmes, 9. helyezett a világon. Elmondta, hogy a boccia egy ügyességi labdajáték, az a nyeri meg, aki a saját labdáját elgurítva a céllabdát leginkább megközelíti. Ezt parasportolók is játsszák, hisz gurítani kerekesszékből is lehet, de a K11 udvarán ép gyereknek tartott bemutatót Vivien. Hatalmas sikerrel. A hangulatot Szalóki Ági fokozta. Zenésztársaival parádés koncertet adott a kisdiákoknak, akik együtt ugráltak, tapsoltak vele. József Attila, Tamkó Sirató Károly és Csoóri Sándor megzenésített versei között az énekesnő arról is beszélgetett a kicsikkel, hogy milyen természetes nekünk, hogy látunk, hallunk, ugrálunk. De gondolkoztak-e már azon, hogy milyen lehet mozgássérültként élni? Hogyan lehet segíteni egy vak embernek az utcán, és milyen az a jelbeszéd, amivel a siketek kommunikálnak? A koncert után Szalóki Ági lapunknak elmondta, hogy húsz éve énekel gyerekeknek is, és minden koncertjét felhasználja a társadalmi érzékenyítésre is. Ma már a fesztiváloknál is szívesebben jár állami gondozottakhoz, hátrányos helyzetű gyerekekhez, a legkisebbekhez is, hogy átadja nekik a zene örömét.

A rendezvény végén a MáSzínház Különös című produkciójának tapsolhattak a gyerekek. Az előadásban egy Down-szindrómás színésznő, Demeter Orsolya egy ép színésztársával, Inoka Péterrel játszottak és báboztak együtt. A színházi eszközök arzenáljával mutatták be, hogy a másság és a sokszínűség mennyire gazdaggá és izgalmassá teszi az életünket.

kohezios_alap