• írta Sári Judit
  • 2023. április. 17. hétfő
  • 0

Áprilisban 14-16-a között ünnepeljük a pravoszláv húsvétot

A kerületben a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében 13-án táncos, kalácsos, játékos húsvéti összejövetelt tartottak.
title image

Erzsébetváros sokszínűségét jelképezi az itt hagyományos, egymást követő húsvéti ünnepsorozat, hiszen először köszöntöttük a zsidó ünnepet, a pészachot, majd megünnepeltük a keresztény húsvétot, és most, ezekben a napokban az ortodox vallás követőinek húsvéti ünnepe zajlik. A kerületben a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében 13-án táncos, kalácsos, játékos húsvéti összejövetelt tartottak, aminek különleges eseménysorozatáról Kupenova Tánya, a kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese számolt be. Ám mielőtt rátérnénk a kulturális hagyományokra, nézzük meg, miért is ünnepelnek a bolgárok most.

Szücs Balázs alpolgármestertől, aki civilben református lelkész, megtudtuk a nagyon egyszerű magyarázatot:

- Azért ünnepelnek máskor, mert más naptárt használnak. Ebből azonban adódik a következő kérdés, miért használnak másféle naptárt? Ehhez egészen 1582-ig kell visszamennünk az időben, amikor XIII. Gergely pápa bevezette azt a Gergely-naptárat, amit ma is használunk, így a húsvét dátuma közelebb került a tavaszi napfordulóhoz. Az ortodoxok azonban megmaradtak az úgynevezett ónaptárnál. A különbség 13 nap, de mivel a húsvét mozgó ünnep, így ebben az évben ez csak pár nap különbséget jelent. 

És hogyan ünnepelnek az ortodox bolgárok? Kupenova Tánya osztotta meg velünk:

-                    Áprilisban 14-16-a között ünnepeljük a pravoszláv húsvétot, a Bolgár önkormányzatnál úgy gondoltuk, hogy érdemes megmutatni szélesebb nyilvánosság előtt, milyen is egy ünnep nálunk. Mi egy összetartó kis közösség vagyunk, minden csütörtökön táncos összejövetelt tartunk TancClub ProLet néven a kerületben. Erre építettük rá hagyományőrző eseményünket. A baráti összejövetelen vendégünk volt Marton Emőke, a Népművészet Ifjú Mestere, aki népi iparművészként beavatott minket a tojásírás rejtelmeibe, és mesélt a magyar és a bolgár hagyományos hímes tojásról, mi az, ami közös, mi az, ami különbözik a festési szokásokban. A pravoszláv húsvéti hagyományokról dr. Veneta Yankova docens, az ELTE bolgár lektora tartott érdekes összefoglalót. Nálunk az ünnepi asztalra is kicsit más kerül, mint a katolikus ünnepen, a kalács és a piros tojás mellett báránysültet vagy bárányból készült ételeket tálalunk, így volt ez most is. A Balkánon egyébként is szeretik a bárányból készült ételeket, de ennek a húsvéti lakomának van népi indoklása is, ami a 40 napos böjt időszaka utáni első étkezésekre vonatkozik: ez pedig az, hogy a bárány húsa a leginkább gyomorkímélő húsétel. A húsvéti hagyományok között is találunk eltérést, nálunk a gyerekek kedvelt játéka a birkózás - festett tojással. Ezt most a felnőttek is kipróbálták, a népi hiedelem szerint, akinek a festett tojása a legtovább egyben marad, az lesz az évben a legegészségesebb a társaságban.

Boldog húsvétot mindenkinek, aki az ortodox, a pravoszláv hit szerint ünnepel ezeken a napokon, aki pedig szeretne többet tudni a helyi Bolgár önkormányzatról, a Facebookon keresse a TancClub ProLet oldalt, illetve az ott megadott elérhetőségeken az egyéb eseményekről is lehet információkat kérni. 

kohezios_alap