• írta Dalia László
  • 2024. április. 09. kedd
  • 0

Április 8 - Nemzetközi roma nap

Erzsébetváros Önkormányzatának épületére április 8-án kitűzték a roma zászlót, ahogy 8 másik budapesti kerületben is. 1971 óta ugyanis ezen a napon ünneplik a nemzetközi roma napot.
title image

Április 8 - Nemzetközi roma nap

Erzsébetváros Önkormányzatának épületére április 8-án kitűzték a roma zászlót, ahogy 8 másik budapesti kerületben is. 1971 óta ugyanis ezen a napon ünneplik a nemzetközi roma napot. 

Erzsébetvárosban a Rajki Talentum Zeneiskola növendékei eljátszották a Gelem, gelem című roma himnuszt, majd Niedermüller Péter polgármester köszöntötte a romák képviselőit. Felidézte gyerekkori emlékeit, amikor Gyöngyösön egy olyan osztályba járt, ahol több roma társa is volt. Egyikük egyszer azt mondta „Jaj, Péter, ebben az országban nagyon rossz romának lenni!” A polgármester azóta is figyeli, könnyebb lett-e a sorsuk, szívesen élnek-e itt, jobbak-e az esélyeik, mint a rendszerváltás előtt. „Arató Gergely barátommal öt-hat éve jártunk egy hevesi faluban, ahol 90 százalékban romák éltek és elképesztő körülményekkel szembesültünk. És erre az sem mentség, hogy mindenütt vannak elmaradott térségek. Ez mellébeszélés. Még a fővárosban is vannak, akik méltatlan körülmények között élnek. Van, akinek a sorsa elrendeződik, de akiknek nem, azoknak segítenünk kell. Azon dolgozunk, ezért kell egymás kezét megfognunk, hogy ez a kerület a demokrácia egy kis szigete legyen, nyitott és befogadó...”


A Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Házban is megemlékeztek a nemzetközi roma napról. Elhangzott, hogy 1971-ben, egy London melletti település iskolájában a roma világkongresszus küldöttei határoztak arról, hogy ezután április 8-án minden évben megünneplik ezt a napot, s ott a világkongresszusra tartva, a buszban született meg a roma himnusz is. S idén éppen a Romano Kher felhívására döntött úgy 9 budapesti kerület, hogy megemlékeznek e napról.

A Romano Kher színjátszó csoportja egy verses műsorral lépett fel, majd a Budapest Bár három tagja, Farkas Róbert hegedűn, Ökrös Károly zongorán, Behumi Dóri fuvolán játszott, s ő volt ezen az esten az énekes is. Egyébként a társulat 18 fős. Előadták a Budapest Bár több slágerét, így a Rumbát, a Josephet, Oscar Peterson híres szerzeményét, a Salut to Bachot, de játszottak klezmert, swinget és népdalt is. Rézműves Melinda, a Romano Kher igazgatója nem véletlenül a Budapest Bárt hívta meg, hiszen a zenekar vezetője, Farkas Róbert évekkel ezelőtt az ösztöndíjasuk volt, így végezte el a Zeneakadémiát. „Nagyon hálás vagyok a Romano Khernek, hiszen nagy könnyebbség volt az akkor, hogy havonta 20 ezer forinttal támogatták a tanulásomat.” A Budapest Bár vezetője gyakran jár vidékre, s ahogy mondja, néhol nagy a sötétség, még a villanyra sem futja, s az éhezés sem ritka. Ők ózdi gyerekeket támogatnak.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap