• írta Sári Judit
  • 2023. július. 18. kedd
  • 0

A kutyagumitól a szemléletváltásig

Támogatjuk a felelős kutyatartást!
title image

A kutyagumitól a szemléletváltásig

„Mindannyian tudjuk, hogy ha van örökzöld önkormányzati téma, akkor az a városi kutyatartás és a kutyaürülék helyzete” - ezzel a vitathatatlannak tűnő mondattal kezdte a felelős ebtartás programmal kapcsolatos pályázat tárgyalásakor hozzászólását Szücs Balázs alpolgármester.

A júniusi testületi ülésen előterjesztőként hozzászóló alpolgármester jelezte, ezzel a problémával nem csak a lakosság, de az önkormányzat is nap, mint nap szembesül, annak ellenére, hogy nagyon sok témába vágó fejlesztés történt az elmúlt időszakban, kutyaügyekben. Ide sorolható az Almássy téri kutyafuttató megújítása, a kutyaürülék felszedésére szolgáló zacskók ingyenessé tétele a gazdik számára, de több kísérleti projekt is indult. A takarítás során új típusú fertőtlenítő és szagtalanító takarítószert vetettek be a köztiszta munkatársai, és ugyancsak mintaprojekt a Peterdy utcában a közeljövőben kialakításra kerülő kutya-WC is.

A szakértők szerint Erzsébetváros közel 25 ezer lakásában 9-11 ezer kutya élhet összesen. Pontos számot nem tudunk mondani, annak ellenére, hogy ezt az adatot beszolgáltatni minden kutyatartónak kötelessége lenne.

- Attól, hogy egy ebtartó szereti a kutyáját, még nem biztos, hogy tisztában van a kötelességeivel, kötelezettségeivel is - mondta Szücs Balázs az ülés után. - Ezzel a problémával minden nagyvárosi önkormányzat megküzd, a közterületi kutyapiszok kérdése pedig feloldhatatlan ellentéteket szít, amit valahogy kezelni kell.  Fontos társadalmi igény az is, hogy a kutyatartással járó elkerülhetetlen körülmények ne zavarják az itt élők életét, azaz a kutyás és nem kutyás közösségek békésen, egymás igényeit elfogadva együtt tudjanak élni. A cél a tanítás, a szemléletváltás, hogy megértessük mit, miért fontos megtenni.

A pályázat olyan, Erzsébetvárosban megvalósuló ingyenes edukációs programok megvalósítását célozza, amely elősegíti a kutyatartók szemléletformálását, informálódását, oktatását különböző rendezvények, programok, tréningek és kiadványok segítségével. A programok megvalósításának tervezett időszaka 2023. október 1. – 2024. szeptember 30.

A pályázat nagyon széles körben fogalmazza meg a lehetséges programok körét. A kutyatartók szemléletformálását segítő ingyenes rendezvények, tréningek és tanácsadások mellett mód lesz kiadványok, tájékoztató anyagok készítésére is. Ezeken belül kutyások és nem kutyások is megismerkedhetnek a közösségi együttélés szabályaival a kutyafuttatókon belül és az utcán, a városi kutyatartás jellegzetességeivel, az ebtartók kötelezettségeivel, például a chippelés, az élősködők elleni védelem vagy az oltások területén, leendő kutyássoknak szervezhetnek fajtaválasztási tanácsadást, de a már gazdis kutyusok engedelmességével kapcsolatban is kaphatnak majd tanácsokat az ebtartók.

A pályázatot az alábbi linken érhetik el, regisztrációt követően lehet benyújtani 2023. augusztus 11. napjáig. A pályázati keretösszeg 6 millió forint.

kohezios_alap