• írta Bóka B. László
  • 2024. március. 21. csütörtök
  • 0

A klezmer mindig nyer

Ha van zenei stílus a világon, ami az emberek elsöprő többségének nem csupán tetszik, de mosolyt csal az arcukra és ütemes tapsra ösztönzi a tenyereket, akkor az biztosan a klezmer.
title image

A klezmer mindig nyer

Ha van zenei stílus a világon, ami az emberek elsöprő többségének nem csupán tetszik, de mosolyt csal az arcukra és ütemes tapsra ösztönzi a tenyereket, akkor az biztosan a klezmer. A klezmer maga a vidámság, a hihetetlenül változatos dallamvilág, miközben a zene változatos érzelmi húrokat penget meg a hallgatókban. Ez a zene a maga rugalmasságával, humorával és megállíthatatlan lendületével mindenkiben megmozdít valamit.

Így történt tegnap este is az Erzsébetváros Kincsei estek sorozat keretében, a Csányi utcai Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban megrendezett Csak játszunk és mesélünk címet viselő esten. Két kiváló muzsikus, Jávori Ferenc és Gazda Bence, a Budapest Klezmer Band tagjai zenéltek és meséltek a közönségnek szinte egymás szájából kivéve a szót, miközben spontán módon egyeztettek arról, melyik történethez melyik zene is passzolna.

A teltházas estén a közönség az első pillanattól kezdve ülve táncolt a székeken, gyakorta csattantak össze a tenyerek.

Egészen elképesztő, amit ez a két remek zenész duóban produkált egymásra figyelésben, összeszokottságban, minden rezdülésükön látszott, hogy 22 év közös élményeit és nyelvét hozták a közönség elé, kellő hajlékonysággal, irigylésre méltó temperamentummal és profikra jellemző lazasággal. 

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap