• írta Buják Attila
  • 2023. május. 13. szombat
  • 0

A kerület régi-új arca

Megújul e a város? Képes-e új kulturális arculatot sugározni, megőrizve a hagyományokat Erzsébetváros?
title image

Találkozások Erzsébetvárosban

A kerület régi-új arca

Megújul-e a város? Képes-e új kulturális arculatot sugározni, megőrizve a hagyományokat Erzsébetváros? Erről esett szó a PPK (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar) Kazinczy utcai aulájában egy kiállításmegnyitó ürügyén. (Találkozások Erzsébetvárosban.) A megnyitóra Niedermüller Pétert, Erzsébetváros polgármesterét kérték fel.

A Kazinczy utcában, az ELTE PPK aulájában rendezett tárlatot az EKTI (PPK-Ember-Környezet Tranzakció Intézet) egy évente megtartott kurzus anyagából. Az ELTE diákjai közül több tudományág hallgatói (történelem, földrajz, antropológia, pszichológia) vállalkoztak arra, hogy az Erzsébetvárosról alkotott képet újrafogalmazzák. A kiállítás tablóin feltűnő kép- és „gondolatfelhők” a kerület elképzelt és valódi arcát tükrözik. Izgalmas kép egy város szövetéről, kulturális, igazgatási, turisztikai, lakhatási szempontok metszetéről.

A megnyitóra felkért Niedermüller Péter egy régi emlékkel kezdte. Ösztöndíjasként vehetett részt a nyolcvanas években egy New York-i projektben, ahol Brooklyn egyik lezüllött részének „újraalapítása” volt a tét. A terület annyira lepusztult, bűnözéstől fertőzött volt, hogy a rendőrség felgyújtotta. A projekt egyetemista résztvevői a feketéllő betontömbök alatt kezdtek az ott maradt helyiekkel kertet építeni, uborkát ültetni, paradicsomot palántázni. Erzsébetváros természetesen ennek közelében sincs, de hogy valóban megújult kulturális arculatot kapjon, ahhoz szükség volt új várospolitikára. Nemcsak növények kellenek, nemcsak fa, napfény, levegő. Hatékony energiafelhasználás, fenntarthatóság, aktív klímavédelem kell. És mindenekelőtt forgalomcsillapítás, hogy a városon na gázoljanak át dübörgő gépkocsioszlopok. Ez az, amit legelőször meg fogunk oldani, mondta Niedermüller Péter. Ezekhez a célokhoz nyújt segítséget a PPK kiállítás friss szemlélete.

Dr. Dúll Andrea az ELTE PPK általános dékánhelyettese a résztvevő fiatalok munkáját méltatta. A tárlat a Budapest 100 rendezvénysorozatának is része.

A kiállítás június 12-ig tekinthető meg.                    



kohezios_alap