• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. október. 20. péntek
  • 0

A fehér bot világnapja Erzsébetvárosban

A fehér bot világnapját ünnepelték október 19-én a Nagy Diófa utcai KlauDió Civil Központban.
title image

 A fehér bot világnapja Erzsébetvárosban

A fehér bot világnapját ünnepelték október 19-én a Nagy Diófa utcai KlauDió Civil Központban. A rendezvény szervezője, Jánosi Veronika, a  Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének VII. kerületi közösségi vezetője elmondta, ő húsz éve használja a fehér botot: „Az ünnepnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet sorstársaink helyzetére, és hogy segítse társadalmi integrációjukat.”

Majd Mészáros Ágnes, a VGYKE alelnöke folytatta: „A fehér bot világnapján azt is fontos hangsúlyozni, hogy nekünk nem sajnálatra van szükségünk, hanem például olyan segédeszközökre, amelyekkel mi is teljes értékű életet élhetünk. Én születésem óta vagyok látássérült, és nagyon nem szerettem volna fehér botot használni. Vakvezető kutyával közlekedem négy éve, ő az én szőrös gyermekem. De amikor sötétedés után leviszem őt az utcára, a kutya a hámban nem végzi el dolgát, ezért kénytelen voltam mégis elővenni a fehér botot. És azt tapasztaltam, hogy az emberek nagyon segítőkészek. Úgyhogy arra bátorítom minden sorstársamat, hogy használják nyugodtan ezt a segédeszközt is.”

Nagy tapssal fogadták Szücs Balázs alpolgármestert is, aki elmondta, „Ez a nap valójában nem a fehér bot ünnepe, hanem az életet ünneplem veletek. Az életet, amely fejlődni akar, virágzani és közösséget teremteni. Manapság sokan érzik úgy, hogy nem fogadja be őket a társadalomban, az egészségi állapotuk, a másságuk vagy a világnézetük miatt válnak kirekesztetté. A fehér bot világnapja azonban azt jelképezi, hogy mi mindannyian az életnek, a teremtőnek vagyunk a megismételhetetlen csodái, és az emberiség nagy közösségének az egyenjogú tagjai. De egy kisebb közösséghez, Erzsébetvároshoz is tartozunk, és mi itt egy olyan közösséget szeretnénk építeni, ahol mindannyian számíthatunk egymásra, és az egyéni érdekeknél sokkal fontosabb, hogy kapcsolódhatunk egymáshoz.”

A rendezvény azt is bemutatta, hogy látássérült embertársaink ugyanolyan értékesek, mint bárki más, csodálatos alkotók vannak köztük. Bíró Dénes a KlauDió vezetője A fény az időben című antológiából olvasott fel vak és gyengénlátó írók, költők műveiből. Majd Horváthné Dunaveczki Leona látássérült előadóművész énekelt musicaleket, amelyet vastapssal hálált meg a közönség. A fehér bot ünnepe így vált a művészet, a szolidaritás és a barátság ünnepévé Erzsébetvárosban.

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap