• írta Buják Attila
  • 2024. február. 06. kedd
  • 0

A bábkészítő verseny, amelyen mindenki nyert

Harmadszor rendezte meg Erzsébetváros és az ERöMŰVHÁZ a legendás Kemény Henrik bábművész emlékére kiírt bábkészítő versenyt.
title image

Vitéz László a K11-ben győzött

A bábkészítő verseny, amelyen mindenki nyert

A teremben jótékony zsibongás, az asztalon sütemény és kakaó. A széksorok előtt nagy szőnyeg az ifjabb nemzedéknek. Szelfik villognak. Anyukák, gyerekek. Utóbbiak hatévestől kamaszkorig. A közönség eredményhirdetésre vár. 

Harmadszor rendezte meg Erzsébetváros és az ERöMŰVHÁZ a legendás Kemény Henrik bábművész emlékére kiírt bábkészítő versenyt. A falra szögezve sikeres bábok, február 17-ig meg lehet őket nézni. Puli, Boszorka és a többi, valamennyi jópofa alkotás. Kemény Henrik a VII. kerületben, a Vörösmarty utcában lakott, emléktábláját a ház lakói és Erzsébetváros közösen állíttatták. Legendás bábfigurája volt a nagy küzdő, Vitéz László. Kemény Erzsébetváros díszpolgára, emlékét a Korngut-Kemény Alapítvány őrzi. Mivel Kemény a gyerekközönséghez és a játékhoz is közel állt, s haláláig aktív volt, a bábkészítő verseny (pályázat) a legméltóbb megemlékezés. Ezen részt vehetett minden diák, aki 2005 és 2020 között született, erzsébetvárosi intézmény növendéke, vagy a kerületben lakik. A résztvevők három korcsoportban (óvodás, iskolás, gimnazista) versenyeztek. A zsűri tagjai a bábművészet elismert szakértői. Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója, Láposi Terka, a Kemény alapítvány elnöke és Barna Zsombor fiatal bánszínész. Az eredményhirdetés dr. Kispál Tibor alpolgármester megnyitójával indult. Az alpolgármester személyes ismerőse és tisztelője a művésznek. Mint mondta, Heni bácsi lakása műhely és bábszínház volt egyszerre. Nem is volt könnyű hozzá bejutni, kellett hozzá személyre szóló csengőjel. Állítólag a művész mondta: addig él, míg a bábot fel tudja emelni. Kispál Tibor megköszönte a K11 munkatársainak a kiváló szervezést, a zsűrinek a szakértelmet, s nem utolsósorban a gyerekeknek az alkotó energiát. Melyből – mint Ellinger Edina mondta – a gyerekek kifogyhatatlanok. A profi bábművész olyan ember, aki felnőttkorára megőrzött valamit a teremtő bátorságból. Láposi Terka Kemény jelentőségét méltatta. A Vitéz László figurát, melyet az egész világ ismer. Vitéz Lászlót látva ne gondoljunk valamiféle „katonás figurára”. Hogy is lehetne az, akinek fő fegyvere a palacsintasütő. A zsűri szempontja a bírálatnál a figurák mozgathatósága, mobilitása volt. A díjak jó helyre kerültek, de hogy a bírálók jelezzék, itt mindenki csak nyerhet, minden pályázó kapott névre szóló emlékoklevelet. A kerület óvodásai voltak a leglelkesebbek. A végén a szőnyegre telepedve megnézték Barna Zsombor Vitéz László etűdjét.

Galéria ehhez a cikkhez


Kemény Henrik bábpályázat_K11_20240203-bi (20).jpg

Kemény Henrik bábpályázat_K11_20240203-bi (81).jpg

Kemény Henrik bábpályázat_K11_20240203-bi (88).jpg
kohezios_alap