• írta Barát József
  • 2022. augusztus. 30. kedd
  • 0

Zsidó Kulturális Fesztivál

A szeptember 4-én kezdődő és 12-ig tartó rendezvénysorozat vasárnap este Koncz Zsuzsa Szabadnak születtél című koncertjével kezdődik a Dohány-utcai zsinagógában.
title image

Zsidó Kulturális Fesztivál: 

a minőségi kultúra seregszemléje


„Az életörömre hangolunk.” A világjárvány nehéz évei után a szervezők ezt a mottót választották a kiemelkedő sztárokat felvonultató Zsidó Kulturális Fesztiválnak.  A szeptember 4-én kezdődő és 12-ig tartó rendezvénysorozat vasárnap este Koncz Zsuzsa Szabadnak születtél című koncertjével kezdődik a Dohány-utcai zsinagógában. 

A fesztivál eseményeinek többségét Erzsébetvárosban rendezik meg, a helyszínek között van a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és a Madách Színház Tolnay szalonja is. – Az előadások nagy részét zsinagógákban tartjuk, olyan helyen, ahová az emberek többsége máskor nem jut el – mondta az Erzsébetváros Újságnak a fesztivál fő szervezője Deák Andrea. –Így megmutathatjuk vallásunk tereit, épített örökségünket, ezeken a helyszíneken minden produkció átitatódik a hit erejével.

A rendezvénysorozaton fellépnek a magyar zenei élet olyan kiválóságai, mint Falusi Mariann, Rost Andrea, Malek Andrea, Müller Péter Sziámi, Oláh Ibolya és Szulák Andrea. Elfogadták a meghívást énektudásukról is ismert színészek, közöttük Fesztbaum Béla, Hegyi Barbara, Hernádi Judit és Kern András. Eljönnek külföldi sztárok is. Bemutatkozik a magyar közönségnek az izraeli popzene új dívája, Lala Tamar, aki az észak-afrikai zsidó örökségét dolgozza fel, itt lesz az izraeli-haszid Nigun Kvartett, valamint a szefárd dalokat ihletett előadásban közvetítő Mara Aranda Spanyolországból. 

 

– Számunkra két okból is fontos, hogy segítsük a legnagyobb zsidó fesztivál megrendezését – hallottuk Niedermüller Péter polgármestertől. –  Egyrészt nagy jelentőséget tulajdonítunk a zsidó szervezetekhez, zsidó intézményekhez kapcsolódó rendezvényeknek, másrészt azt szeretnénk, ha Erzsébetváros igazi kultúrnegyeddé válna, és ezt a célt szolgálja ez a fesztivál is. Minőségi rendezvényként a minőségi kultúrát képviseli, minőségi turizmust hoz ide.


kohezios_alap