• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. július. 07. csütörtök
  • 0

Zöld ötletek, egy zöldebb Erzsébetvárosért

Elindult az ötletbörze, s a beérkezett javaslatok fele szól arról, hogy legyen több fű, fa, bokor, virág Erzsébetvárosban.
title image

„Zöld terület, ami oxigént ad, vizet vezet el, meleget enyhít”

Zöld ötletek, egy zöldebb Erzsébetvárosért

Július 15-től szavazhatunk majd: milyen beruházással legyen élhetőbb, szebb a kerület. Az önkormányzat összesen 60 millió forintot különített el idén Közösségi Költségvetésre: a tíz körzetben, körzetenként 6 millió forint sorsáról határozhatnak a lakók. 

 

Elindult az ötletbörze, s a beérkezett javaslatok fele szól arról, hogy legyen több fű, fa, bokor, virág Erzsébetvárosban.

Közösségi kertet képzelnek el az István utcába, és a Janikovszky park melletti, elhanyagolt földdarab helyére ugyancsak közös művelésű területet terveznének.

Egy másik javaslattevő szerint a Peterdy utcai idősotthon közösségi kertje szorul fejlesztésre, és tanösvényt szeretnének létrehozni, ami az intézményben élők életminőségét javítaná.

A Damjanich utca és környékének elhanyagolt növényzetéről szól egy levél, mely szerint a kis parkokból kiszáradt a fű, a bokor, ezért az utca és a környék tereit, kertjeit kellene rendbe tenni.

Az Alsó Erdősor fásítására szintén érkezett indítvány: legyen élhetőbb a környezet egy zöld oázis kialakításával! 

A Magonc óvoda udvarán felújításra szorul a piciny tavacska, ahol korábban még állatok is éltek.

Egy elgondolás szerint pedig a környezeti nevelés részeként: minden kerületi oviban gyümölcsfát, vagy legalább egy bokrot kellene elültetni, amit a gyerekek közösen gondozhatnának.

Növényekért kiált a Péterfy utca, az Erzsébet körút, a Lövölde tér, a Rottenbiller és az Almássy utca, a Baross tér, továbbá a Blitz Ház előtti terület. A Barát utcai gyönyörű, öreg fákat pedig szeretné egy kerületi megvédeni a pusztulástól: a leromlott kerítések helyére újakat kérve.

Nagyon aktív a Rottenbiller-Damjanich kereszteződés fejlesztésével kapcsolatban a közvélemény: ide még Miyawaki erdő telepítését is javasolta egy lakó.

A Miyawaki minierdő lényege, hogy sűrűn ültetik el a gyorsan növekvő növényeket, melyek hatékonyan szűrik a port, és párásítanak is.

 

Önnek melyik ötlet tetszik?

kohezios_alap