• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. február. 22. szerda
  • 0

Vendégváró Fesztivál a Bethlenben

Szerbiából érkezett a Kárpát-medence legizgalmasabb műhelyei közül a Vendégváró Fesztivál idei vendége.
title image

Vendégváró Fesztivál a Bethlenben:
avagy a szabadkai társulat hasba rúgott

Szerbiából érkezett a Kárpát-medence legizgalmasabb műhelyei közül a Vendégváró Fesztivál idei vendége. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház három tabudöntögető és progresszív előadást hozott Budapestre, s telt ház előtt mutatkoztak be a közönségnek február 17-19 között, minden este.

A Vendégváró Fesztiválon évente egy-egy határon túli, magyar műhely mutatja be produkcióit: a repertoárjuk keresztmetszetét tárva a publikum elé.

„A Bethlen Téri Színház kiemelt célja, hogy a határon túli társulatok megmutathassák értékeiket a fővárosban. Hiszem, hogy így még szélesebb képet kaphatunk a magyar kultúráról, s arról, milyen kérdések foglalkoztatják a modern korban a ma emberét. Megtiszteltetés, hogy a határon innen és túl is elismert Kosztolányi Dezső Színház elfogadta a meghívásunkat, és két futó előadásuk mellett egy premierrel is készültek hozzánk. Bátor, friss, innovatív, sokszor tabudöntögető a művészetük” – véli dr. Váczi László, a Bethlen Téri Színház ügyvezető igazgatója.

Lovas Ildikó, Amikor Isten hasba rúg című előadásával indult a fesztivál, s valóban már a kezdés pillanata is erős volt. Az egyik szereplő ruhátlanul mászott be egy vízzel teli akváriumba, s magzatpózba helyezkedett, légzőcsővel a szájában. Majd várandós nő érkezett, aki a színpadon, naturális eszközökkel „világra hozott” egy különleges gyermeket.


„Amikor Isten hasba rúg, megszületik a gyermek. Arra gondoltam, hogy Isten hasba rúgott és tévedett, mert angyalt akart küldeni, de kobold bújt elő. Azonban nem tévedett az Isten, mert angyalt és koboldot szánt nekem. Egy angyalt és koboldot, egymásba gabalyodó különös lények, ezektől lett két ember a fiam.” – fogalmaz Lovas Ildikó.

Nehéz és embert próbáló másfél óra volt a Csáth Géza életét feldolgozó produkció. A Bethlen deszkái folyamatosan úsztak valamilyen nedvben, a szereplők erős színészi eszközökkel jelenítették meg Csáth Géza – eredeti nevén Brenner József – magyar író, orvos, pszichiáter, zeneszerző életét.

A szabadkai származású géniusz kiemelkedő alkotása az Egy elmebeteg nő naplója, melyből film is készült.

Csáth idegorvosként tudatosan, szakmai érdeklődés miatt kezdett morfiumot használni, melytől függővé vált, módosult tudatállapotban lelőtte feleségét, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Kórházban ápolták, ahol többszöri szökést követően kábítószer-túladagolásban hunyt el mindössze 32 éves korában.

Naplója nyomán készült a színpadi mű, mely elejétől a végéig, újra meg újra sokkolta a közönséget. Kendőzetlenül, nagy energiákkal, vulgárisan mutatták meg a színészek az őrült zseninek és környezetének elképzelt világát. Az előadás vastapsot kapott: a nézők nagyra értékelték a friss, bátor, provokatív előadást.   



Február 18: Az Úr nevében


Egy politikailag brutálisan inkorrekt előadás

Kereszténység és iszlám. Kerítés és európai demokrácia. Férfiak és nők. Szerelem és szenvedély. Szerelem és gyűlölet. Szenvedélyes gyűlölet.

Gunilla Boëthius: A föld fia


A fák csillogva, zörögve mozognak a sötétben. Suttogó és visszhangzó kiáltások hallatszanak felőlük: „Mama, mama, mama!” Björn és Anja az erdőben. Björn szereti a madarakat. Anja gyereket akar. Az erdőben megfogan Kalle. A szülés pillanatában a fák megelevenednek, az ég elsötétül. Kalle félig a földbe ásva születik. Sem Björn, sem Anja nem tudja kimozdítani onnan. Talán gyökerei vannak, és nem lábai. Hideg telek és könyörtelen fagyok jönnek. Björn, Anja és Kalle az erdőben. Björn szerette a madarakat, Anja gyereket akart, Kalle növekszik a földben.

kohezios_alap