• írta Sári Judit
  • 2022. szeptember. 03. szombat
  • 0

Új helyen, régi értékekkel nyitott a Zeneiskolánk

A nyáron költözködtek, rendezkedtek, szeptember elsején pedig kinyíltak a Molnár Antal Zeneiskola Damjanich utca 4. szám alatt levő új épületének kapui a beiratkozó gyerekek előtt is.
title image

Új helyen, régi értékekkel nyitott a Zeneiskolánk

A nyáron költözködtek, rendezkedtek, szeptember elsején pedig kinyíltak a Molnár Antal Zeneiskola Damjanich utca 4. szám alatt levő új épületének kapui a beiratkozó gyerekek előtt is.

Hazaérkeztek.

A zeneiskola története már az 1950-es években összefonódott a kerületével, az évtizedek folyamán azonban csak a szervezeti forma és a név változott, a minőségi zenei, hangszeres oktatás, a legmagasabb művészeti értékek szellemi javainak ápolása és továbbadása soha.

Az önkormányzat által felújított épületben most az első teljes tanévet kezdik el a zenei képzettségre vágyó zenészpalánták, és az iskolából a hírnév felé elinduló művészek hosszú sora jelzi, jó helyen vannak. A fenntartó Belső-Pesti Tankerületi Központ és az önkormányzat szerződés alapján a zeneiskola a korábban már kifejezetten számukra felújított épületben úgy nyitotta meg kapuit, hogy a sokhelyszínes képzés az új központi épület mellett is megmaradt. Ez azért is fontos, mert Erzsébetváros nagyon sok iskolájában, többek között a Barossban, a Bárdosban, a kéttannyelvűben, a Nikola Tesla szerb tanítási nyelvű iskolában is folyik zenei oktatás, szolfézs, magánének, és felsorolhatatlanul sok közismert, sőt kevésbé ismert hangszer kezelésének, használatának elsajátítása is.

Az iskola vezetősége szeretettel invitálja a kerület lakóit zenei rendezvényeikre, Damjanich utcai szomszédjaikat külön is megszólítva üzeneteikben. Honlapjukon közzétett közleményükben úgy fogalmaztak: Bízunk benne, hogy a nálunk zenélni tanuló gyermekek muzsikája gazdagabbá teszi majd a környék kulturális hangulatát.

Szemendri Gábor intézményvezető örömmel fogadta fotós kollégánkat. A beiratkozáskor mindennek és mindenkinek helye volt, még egy zongora mellé leülő, villámkoncertet adó igazgatónak is. Akiket a képeken láthatunk, ma még „csak” zenét tanuló gyerekek, de bármelyikük lehet egy új Santana vagy David Garrett, Bartók vagy Kodály, netán a három tenor utódja.

-        Közel 600 gyermek jár zeneiskolánkba, és mivel jelen vagyunk a kerület összes köznevelési intézményében, így túlnyomó részük erzsébetvárosi iskolás – mondja Szemendri Gábor két ujjgyakorlat közben, a zongora mellett ülve. – A tanévre vonatkozó terveink kulcsfontosságú része volt a Damjanich utcai épület, nem csak azért, mert idővel itt kialakíthatunk egy igazi hangversenytermet, de azért is, mert bővítve a kínálatunkat, idén elindíthattuk a jazz-tanszakot is. Az bizonyos, hogy az átszervezés kapcsán még több zenét tanuló gyermeknek tudunk lehetőséget biztosítani a fejlődésre, és nyilvános rendezvényeink mellett immár saját iskolai épületünkben is tudunk saját előadásokat szervezni. Szeretnénk aktív részesei lenni a kerület kulturális életének, szeptemberi első bemutatkozásunk például a Madách téri önkormányzati rendezésű Civil Korzóhoz köthető, szeptember 18-án. 

A Molnár Antal Zeneiskola rendezvényeire szeretettel várják a kerületi lakosokat és a szakmabelieket is, Damjanich utcai új otthonuk programkínálatáról pedig részletes információkat találhatnak az érdeklődők az iskola honlapján, a mazene.hu weboldalon. 

kohezios_alap