• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. október. 17. hétfő
  • 0

Új civil központ Erzsébetvárosban!

Erzsébetvárosi Civil Központ nyílik október 26-án a Nagy Diófa utca 34-ben.
title image

Új civil központ Erzsébetvárosban!

 

Erzsébetvárosi Civil Központ nyílik október 26-án a Nagy Diófa utca 34-ben. De már a megnyitó előtt, október 14-én, pénteken nyílt napot tartottak itt: bárki bejöhetett ismerkedni a hellyel, amely minőségi változást hoz a kerületi civilek életében. A központot a Slam Poetry Magyarország Egyesülete működteti. Szücs Balázs alpolgármester köszöntője után este a Budapesti Vándor Kórus, majd Pavilon zenekar adott koncertet telt ház előtt.

Szücs Balázs alpolgármester lapunknak elmondta: itt a Nagy Diófa utcában valaha IBUSZ iroda volt, ám rég bezárt. S mivel az előző fideszes kerületi vezetés nem foglalkozott a kihasználatlanul álló üzletekkel, ezek teljesen lepusztultak.  

– Mi azonban a Fővárosi Önkormányzat által kiírt Tér-Köz pályázaton elnyert forrásból, és a saját költségünkön felújítottuk a Nagy Diófa utcai helyiséget. – folytatta Szücs Balázs – Egy modern önkormányzat ugyanis elképzelhetetlen civil szervezetek nélkül, ezért Erzsébetváros jelenlegi vezetése kiemelten fontosnak tartja a civilekkel való együttműködést, a munkájuk segítését. Amikor más kerületek, városok bezárnak civil központokat, művelődési házakat, akkor Erzsébetváros civil központot nyit meg, ahol a helyi szervezetek előzetes regisztrációval ingyen használhatják ezt a teret.

Emellett a civilek a központ szolgáltatásait is igénybe vehetik, például az ingyenes jogi, könyvelési, pályáztatási tanácsadást. Van wifi, akadálymentesített mellékhelyiségek, zárható szekrények, projektor, klímaberendezés és felszerelt konyha. A hely alkalmas filmvetítésre, és körülbelül 40 főt befogadó találkozók, konferenciák, kulturális események megrendezésére.

Az önkormányzat kezdeményezése egyedülálló abban is, hogy az Erzsébetvárosi Civil Központ működtetését civilekre bízták. Országos pályázatot írtak ki az üzemeltetésére, amelyet a Slam Poetry Magyarország Egyesület nyert meg. A pályázatot két színházi szakember és slammer – Bíró Dénes és Fogarasi Gergely dolgozták ki – ők vezetik majd a központot.  

Bíró Dénes dramaturg elmondta, az elsődleges céljuk, hogy a helyi civil közösségekkel felvegyék a kapcsolatot, és befogadó helyet nyújtsanak számukra. Szervezési feladatokban is szívesen segítenek neki. Kapcsolatban állnak emberjogi szervezetekkel is, amelyek szintén fórumokat tarthatnak itt.

Céljuk az is, hogy a Nagy Diófa utcai központ lehetőséget biztosítson a fiatal tehetségeknek. Annak örülnének, ha olyan előadók, „stand uposok”, költők, írók, zenészek, indulnának el innen, akik később nagyobb színpadokon is bemutatkozhatnának. De az is fontos, hogy a központot a helyi lakosok is magukénak érezzék, ezért például a téli iskolai szünetben tizenéveseknek tartanának kreatív, játékos napközis foglalkozásokat.

A civil központ másik „motorja” Fogarasi Gergely rendező, korábban a 42. Színház vezetője volt. Évekig élt Kölnben. Német példa alapján szervezne nálunk is olyan játszóházat, ahol a gyerekeket és a helyi magányos nyugdíjasokat összehoznák.

Tervekből, lelkesedésből tehát rengeteg van, s a nyílt nap alapján az érdeklődés is jelentős. Még hivatalosan meg sem nyitottak, de már az aHangtól a Vakok és Gyengénlátók Egyesületéig több civil társaság is bejelentkezett ide.

A Facebookon az Erzsébetvárosi Civil Központ oldalán lehet böngészni a programokból, és a helyfoglalással kapcsolatos minden infó is megtalálható.

Várják az adományokat is: jól jönnének társasjátékok, gyerekkönyvek, cserepes növények. Az első felajánlás Bíró Dánieltől érkezett, ő a nagymamája hagyatékából székeket és foteleket hozott ide. Amitől a civil központ olyan lakájossá vált, mintha otthon lennénk. 

kohezios_alap