• írta Erzsébetváros önkormányzata
  • 2021. december. 06. hétfő
  • 0

Ünnep fenyő nélkül? – Alternatív karácsonyfák

Karácsonyfa azonban bármiből lehet, nem csak fenyőfából! Íme néhány kreatív ötlet, ami bebizonyítja, hogy az ünnepi hangulat, a díszítés öröme és az ajándékok varázsa fenyőfa nélkül is megteremthető!
title image

Ünnep fenyő nélkül? –  Alternatív karácsonyfák

 

Karácsonyfa kell. Anélkül nincs ünnep, nincs meghitt hangulat. Már a feldíszítése is fontos esemény, ami szorosan hozzátartozik a készülődéshez. Elővesszük, átnézzük a tavalyi díszeket, esetleg újakat szerzünk be vagy készítünk saját kezűleg; ajándékba kapunk és adunk személyre szóló, fára akasztható kis apróságokat. A gyerekek a decemberi technika órákon sorban gyártják a karácsonyfa dekorációs elemeit, és még a mézeskalácsokat is sokszor kilyukasztjuk, hogy egy szalagot belefűzve fára akaszthatóak legyenek. Akár együtt aggatjuk fel a díszeket, akár az angyalkák hozzák meg a karácsonyfát, az az ünnep központi elemévé válik: megcsodáljuk, körülálljuk, az ajándékokat alatta találjuk meg. Karácsonyfa és a hozzá kapcsolódó szokásaink nélkül valószínűleg nehezebb lenne megélni az ünnepet.

 

Azonban azok a fenyőfák, amelyek karácsonyfaként beragyogják az otthonunkat, pusztulásra vannak ítélve. A vágott fenyők, bár éveken keresztül karácsonyfának nevelik őket, néhány nap csillogás után a szemétben végzik. Zöldhulladékként kezelve ugyan a fenyőfa komposztálható vagy tüzelőanyagként hasznosítható, ez azonban sajnos nem mindig valósul meg. A gyökeres, földlabdával kapható fenyőfák se húzzák sokáig, hiszen a meleg szoba és a szűk cserép jelentősen lerövidítik a fa élettartamát, hiába ültetjük ki az ünnepek után.

Karácsonyfa azonban bármiből lehet, nem csak fenyőfából!

Íme néhány kreatív ötlet, ami bebizonyítja, hogy az ünnepi hangulat, a díszítés öröme és az ajándékok varázsa fenyőfa nélkül is megteremthető!

1.      Szobanövény karácsonyi díszben

Sok háztartásban éldegél egy vagy több szobanövény, amely kompatibilis a lakás hőmérsékletével, jó érzi magát az otthonunkban, nem fog tehát kiszáradni és elpusztulni, mint a fenyők a számukra idegen közegben. Lehet, hogy a növénykénkre nem fog akkora mennyiségű dísz ráférni, mint egy terebélyes fenyőre, de legalább jobban kötődünk hozzá, hiszen a családhoz tartozott már karácsony előtt, és velünk marad az ünnepek után is.


2.      Karácsonyfa kartonból

Valószínűleg mindannyiunk otthonában lapul egy-két kartondoboz, amely költözésről vagy egy háztartási gép, nagyobb tárgy vásárlásakor maradt ránk. A karácsonyi ajándékok házhozszállítását követően is felgyűlhettek a lakásunkban a dobozok, amelyeket most könnyedén karácsonyfává varázsolhatunk! A fenyőfaformát három példányban felrajzoljuk a kartonra, kivágjuk őket, majd kettőt alul, egyet pedig felül bevágunk. A vágás mentén félbe hajtjuk és egymásba csúsztatjuk a kartonfenyőket. Ezzel kész is fa, kezdődhet a díszítés!


 

3.      Varázslatos létra

Még kevesebb előkészülettel jár és garantáltan vidám látvány nyújt a lakásban felállított létra, amelynek egymással szemben lévő fokaira füzéreket akaszthatunk, az egészet pedig körültekerhetjük égősorral. Rengeteg lehetőség és hely van a feldíszítésére, csak el kell engednünk a fantáziánkat és kellő nyitottsággal, humorral fogadni a végeredményt.


4.      Falra akasztható karácsonyfa

Szintén egyszerű, de nagyszerű megoldás lehet, ha egy parkban, erdőben tett sétánk alkalmával botokat, ágakat gyűjtünk (vagy a virágosnál szerzünk néhányat), majd különböző hosszúságúra vágjuk őket. A legrövidebbtől a leghosszabbig haladva összekötözzük egy spárgával a végüket, majd az egészet egy üres falfelületre akasztjuk. Az ágakat még az összekötözés előtt tetszőlegesen díszíthetjük.

Faágak helyett bármi mást rögzíthetünk a falra háromszög alakban, ami a fenyőfát szimbolizálja: akár az elmúlt évünkben készült fotókat, akár tekergő girlandot. A végeredményt mindig feldobja egy égősor vagy néhány csillogó dísz.

 

Ötletekben és örömökben gazdag karácsonyt kívánunk!

kohezios_alap