• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. július. 06. szerda
  • 0

Térképre vittük Erzsébetváros fáit!

Bár Erzsébetváros eléggé híján van árnyékot adó és légszennyezést kiszűrő (meg persze CO2-nyelő) fáknak, azért így is körülbelül 1500 fa található a kerületben.
title image

Térképre vittük Erzsébetváros fáit!

Bár Erzsébetváros eléggé híján van árnyékot adó és légszennyezést kiszűrő (meg persze CO2-nyelő) fáknak, azért így is körülbelül 1500 fa található a kerületben. Na de milyenek?

Ez többé nem kérdés, az alábbi térkép segítségével te is megismerheted, hogy milyen fák is vesznek körül minket! Nyomj a kis faikonra és egy rövid leírást is olvashatsz az adott fáról, egy kép pedig a segítségedre lesz a felismerésben!

 

(A térkép az önkormányzati kezelésben lévő közterületen álló fákat tartalmazza. Nem tartalmazza a „dézsás” fákat, továbbá a magánterületeken, pl. házak udvarán álló fákat. A főútvonalak jellemzően fővárosi kezelésben vannak, az ezeken álló fákat a Főkert kezeli. E fákkal kapcsolatos információkat a BP Fatár applikációban, vagy az alábbi oldalon lehet megtalálni.)

Tudtad például, hogy a Zsinagóga előtti térre számos nyugati ostorfa van ültetve, amit zsidómeggynek is szokás nevezni? És azt észrevetted már, hogy a Károly körútról a Dob utcába fordulva páfrányfenyőkkel (Gingko biloba) találkozhatsz, ami egy igazi élő kövület és akár 1000 évig is élhet?

És ki gondolta volna például, hogy Erzsébetváros leggyakoribb fafaja a japánakác (közönséges pagodafa)? Minden ötödik kerületi fa japánakác, például a Klauzál téren van egy nagyobb csoportjuk. A neve elég megtévesztő, mivel nem közvetlen rokona az akácnak, és nem is Japán az őshazája.

Második helyen a különféle kőrisfélék találhatóak. Ezek közül találkozhatunk virágos kőrissel, magas kőrissel és gömbkőrissel is. Ezeket könnyen felismerhetjük a propellerszerű termésükről. A Király utcán végig haladva például számtalan virágos kőrist pillanthatunk meg.

A harmadik helyet pedig az illatos virága és méze miatt sokak által kedvelt hársfák foglalják el. A kerületben megfigyelhetünk Szent István hársat, nagylevelű hársat és kislevelű hársat is. Könnyen felismerhetőek szív alakú levelükről és termésükről, mely érett állapotban jellegzetesen pörögve hull le a földre. Ha kislevelű hársakat szeretnél látni, akkor irány a Madách tér!

Ha kíváncsi vagy, hogy a kerületben milyen egyéb fákat lelhetsz fel, akkor kattints ide.

A térképes megjelenítés Fehér Kinga földrajz szakos egyetemi hallgató, a Klímakabinet nyári gyakornokának munkája, fogadjátok szeretettel!

kohezios_alap