• írta Buják Attila
  • 2024. március. 25. hétfő
  • 0

Társalgási Klub a K11-ben

Márciustól Társalgási Klubot indít a K11 idegen anyanyelvűeknek. Az oktatókat a Hungarian Language School biztosítja. Jelentkezni a K11 honlapján lehet.
title image

Ki miért tanul magyarul?

Társalgási Klub a K11-ben

Két libanoni, egy ecuadori, egy brazil, egy német, egy ausztrál, egy angol-ausztrál kettős állampolgárságú, egy kazah fiatalember és egy szőke ukrán kislány ül a K11 előadótermében. A honnan, a hová és a hol közötti különbséget igyekeznek makacsul elsajátítani. Kicsit még gátlásosak, a hibákon a tanárnővel együtt mosolyognak. A hangulat kitűnő.

Márciustól Társalgási Klubot indít a K11 idegen anyanyelvűeknek. Az oktatókat a Hungarian Language School biztosítja. Jelentkezni a K11 honlapján lehet. A 90 perces órákon tudásszinttől függetlenül mindenki részt vehet. Az összekötő panelnyelv az angol. A Társalgási Klub kiscsoportos rendszerben működik, maximum tizenöt fővel.

A tanárnő, Eszenyi Judit kitűnő előadó. Idegenvezető, profi nyelvtanár nemzetközi tapasztalattal. Van humora, hangulatteremtő ereje. Megdicséri a kazah konyhát az egyik diáknak, habár az túl húsos. Kazah emberünk pedig vega. Júlia, az ukrán lány belepirul a kiejtési hibákba.

„Nagyon kedves csoport gyűlt össze. Ahogy vártuk.” - mondja Eszenyi Judit. „Szisztematikus nyelvoktatásról másfél órában természetesen nem lehet szó. A fiatalok egy ideje itt élnek, bizonyos szinten ismerik már a nyelvet. Tanári szemmel nem könnyű az óra, mert nem tudom, milyen szintű tudásra kell felkészülni.”

Eszenyi szerint a magyarul tanulók nagyjából két csoportra oszlanak. Vagy egy ideje itt él az illető, és a munkája megköveteli a magyar nyelvű kommunikációt. Lehet, hogy nem követelnek rajta semmit, de úgy érzi, jobban boldogul, mint az angollal. A másik csoport (ezek vannak kevesebben) egyszerűen csak érdeklődik. Tudják, hogy a magyar nagyon nehéz nyelv, épp ez vonzza őket. Mert a magyar valóban nehéz, főleg annak, aki nem ismert agglutináló (toldalék-ragasztó) nyelveket.

 Azonkívül fiatalok, egy-két évig Budapesten élnek. A legszebb emlék a fiatalkorunkról egy megtanult nyelv.

Az óra tapsviharral zárul. Juditnak nagy sikere van. Folytatás áprilisban. 

Galéria ehhez a cikkhez

kohezios_alap