• írta Sári Judit
  • 2023. január. 30. hétfő
  • 0

Szervusztok Pajtikák!

A gyermekközönség sosem egysíkú, mindig vannak vagányok és megszeppentek, dumásak és csendesen szemlélők, ez most sem volt másképp a 2. Kemény Henrik Bábpályázat eredményhirdetésén.
title image

Szervusztok Pajtikák!

A gyermekközönség sosem egysíkú, mindig vannak vagányok és megszeppentek, dumásak és csendesen szemlélők, ez most sem volt másképp a 2. Kemény Henrik Bábpályázat eredményhirdetésén. Összefoglalónknak nyugodtan adhattuk volna azt a címet, hogy „Kemény Henrik, Misi és a bábos gyerekek”, mert a kisiskolás Misit, aki szerepelt, hozzászólt, véleményt osztott meg és rettenetesen izgult imádtuk. Csak azon a picin múlott, hogy nem került bele a címbe, mert imádtuk a bábokat is, és az összes kis szöszke, copfos, elbújós, barna, cserfes, testvérként együtt érkező vagy éppen egy óvodából csoportosan megjelenőket. Január 29-én került sor az önkormányzat által tavaly hagyományteremtő céllal megszervezett Kemény Henrik Bábpályázat eredményhirdetésére.

Mindenki felkapta a fejét, amikor a hangszórókból egy elnyújtott, iskolás jóóóónaaapooottkííívánok hangzott fel, amit a konferáló Török Zsuzsa azonnal módosított Heni bácsisra, azaz jónapot Pajtikákra. A gyerekek persze ösztönösen és azonnal válaszoltak, így minden felnőttes komolyságot mellőzve a megnyitó egy pillanat alatt bájos párbeszédé alakult. Lehet, hogy meglepő, de a gyerekek többsége ismerte a Kemény Henrik által készített bábokat, ismerték Vitéz Lászlót, Süsüt, Hakapeszi Makit és Bambit is. De az ismerkedés a Kemény Henrik által készített bábokkal bizony okozott meglepetést még a nagyszülőknek is, mert Furfangos Frigyest, a korábbi gyermekkedvenc Zsebtévé kisokos figuráját és magyar hangját korábban senki nem azonosította be Heni bácsival. Heni bácsival, aki ma már nincsen köztünk, de emlékét őrzik bábjai, és tudjuk, hogy akire emlékeznek, az sosem hal meg – így tartja a mondás is. Kemény Henrik 1925. január 29-én szültetett, ezért ezen az ünnepélyes napon 2023-ban 30 gyermektorokból hangzott fel egyszerre a kiáltás: Boldog születésnapot Heni bácsi!

Dr. Kispál Tibor, a rendezvény, a bábverseny ötletgazdája, nagy tisztelője Kemény Henriknek, akit még személyesen is ismerhetett, és akinek emlékét ezen a napon őszinte tisztelettel ápolja Erzsébetváros. Gyermekekre szabott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Heni bácsi mindössze 10 éves volt, amikor a Vitéz László bábfigurát megalkotta, tehát nem sokkal, maximum pár évvel volt idősebb, vagy fiatalabb, mint az itt bábjaikkal pályázó gyerekek. Ebből az egy figurából 75 évnyi bábozás lett, 85 különböző darab, és több ezer bábelőadás született, számtalan közönségkedvenc bábfigurával. Szóval a siker kulcsa most is bármelyik figurában ott lehet.

Nehéz volt a feladat, kihívás volt a verseny? Nem volt könnyű, ezt maga Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke is elismerte, aki rövid köszöntőjében elmondta, hogy kesztyűbábokat talán a legnehezebb készíteni, és elismerést érdemel minden kis alkotó, aki ebben a megmérettetésben részt vett. Őszintén szólt kis közönségéhez, megmondta, nem szereti a zsűrizés szót. „Tudom – mondta -, hogy örömmel készítettétek a bábokat, örömmel jöttetek ide az eredményhirdetésre, és mi örömmel láttuk, hogy mindegyik beküldött báb egyedi és különleges.” Tehát nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, mert nagyon nehéz eldönteni egy versenyt, amelyen a maga nemében mindegyik alkotás a legjobbak közé tartozik.

És mennyire igaza volt Láposi Terkának, az óvodásoknak és iskolásoknak szóló felhívásra 23 pályamunka érkezett, amelyek kiállításra kerültek a csinos vitrinekben, és eredménytől függetlenül mindenki nagyon gyorsan megtalálta a személyes kedvencét. Mindegyikben volt valami, ami vagy emléket ébresztett, vagy imádnivalóan kedves volt, vagy határozottan ötletes, de volt olyan hagyományos alkotás is, amit a 70-es években pontosan ugyanilyenre készítettek volna el a gyerekek, és volt modern is, ami a 2000-es évek utáni rajzfilmvilágot idézte.  Volt Róka Rudi, és sárkány, volt Hófehérke és Minion pajti, sün és unikornis, malacka és macska.  A versenyen két korosztály vehetett részt, az ovisok 5-7 éves kor között, és a 8-14 éves korú iskolások. Komoly szakmai zsűri értékelte a pályamunkákat, Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke, Majoros Ágnes bábművész, Szirtes Tamás színházigazgató és Végvári Viktória vezető színházpedagógus, a Budapest Bábszínház Mozgató című színházpedagógiai programjának vezetője.

De nézzük az eredményeket is, hiszen ennek a napnak a fő pillanata az eredményhirdetés volt.

Óvodás kategóriában első lett Rada Zsófi Sárkánylovas hercegnő bábja. A 2. helyet Szécsi Bence T-rex figurája, a 3. helyezést Tollas Eszter Világszép hercegkisasszonya érdemelte ki.


Iskolások kategóriában az első helyezést Polyák Luca érdemelte ki, A fekete igazság elnevezésű bábjával. Második lett Bencsik Dorottya Léna A guzsalyasi rém bábja, és harmadik Buk Zelma A róka és a holló figurája.


Természetesen egyetlen gyermek sem távozott ajándék és oklevél nélkül, sőt, külön ajándékot kapott a Bencsik család, amiért három gyermekük is részt vett a versengésben, és a Csicsergő óvoda dolgozói, ahonnan nagyon sok pályamunka érkezett.


Persze egy ilyen ünnepélyes eseménynek csak vidám lehet a vége, az ünnepség előtti napon jelent meg „Folytatólagos előadás” címmel az a képregény, melynek főszereplője maga Kemény Henrik, és melyben három művész, Mester Csaba, Tóth-Laboncz Attila, György Zoltán megrajzolta, megírta és képregénnyé rendezte Heni bácsi életének meséit. A rendezvény végén pedig mi tehette volna fel a koronát az eseményre, mint egy bábelőadás, Nizsai Dániel Pulcinella éneke címűbábjátéka lenyűgözte a kicsiket, nagyokat, szervezőket és betérő vendégeket egyaránt. Búcsúzzunk azzal az immár hagyományos mondattal, hogy szervusztok Pajtikák, jövőre újra, ugyanitt.


 

Aki pedig szeretné személyesen is látni a bábokat, február 10-ig megtekintheti a K11-ben, nyitvatartási időben. 

kohezios_alap