• írta Török Zsuzsa Göngy
  • 2022. augusztus. 25. csütörtök
  • 0

Szeptember – A Kultúra Hónapja Erzsébetvárosban

Életöröm és elmélyülés, titkok és tabuk, kultúrpiknik és színek kavalkádja: szeptember már hagyományosan a kultúra hónapja Erzsébetvárosban.
title image

Helló, Ősz!

Szeptember – A Kultúra Hónapja Erzsébetvárosban

 

Életöröm és elmélyülés, titkok és tabuk, kultúrpiknik és színek kavalkádja: szeptember már hagyományosan a kultúra hónapja Erzsébetvárosban.

Hamarosan kezdetét veszi az idei kulturális kavalkád: lesz Örkénykert, Civil Korzó, Judafest, Zsidó Kulturális Fesztivál és Spinoza Zsidó Fesztivál, sőt Magyar – Élet Irodalmi Fesztivál is, elstartol az Ars Sacra és színházaink kitelepülnek az újlipótvárosi falunapra, a Pozsonyi Piknikre. Színesen indul az idei ősz, és reméljük: forró, vérpezsdítő, közösségépítő, helyenként elcsendesedésre lehetőséget adó hangulatban telik majd!

 

Szeptember 4-én Koncz Zsuzsa koncertje nyitja meg A Kultúra Hónapját, a Dohány utcai zsinagógában. A Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 12-ig várja a közönséget itt, illetve a Rumbach és a Hegedűs Gyula utcai komplexumokban változatos műfajú koncertekkel, az életörömre hangolva.

 

Szeptember 10-én, az Örkénykertbe invitál Mácsai Pál és az Örkény Színház csapata minden erzsébetvárosit. A Madách téren egész délután tart a kultúrpiknik, melynek egyik legizgalmasabb eleme az esti Örkény Esztrád. A Kákonyi Árpád vezette zenekar elé állnak a társulat tagjai, és mindenki – aki szeret és tud énekelni – dalra fakadhat egy évben egyszer, az Örkénykertben.

 

Szeptember 8. és 19. között huszadik alkalommal várja barátait a Spinoza Zsidó Fesztivál. Többi között két színházi premierrel készülnek: bemutatják Surányi András rendezésében Laczkó Gábor monodrámáját, az Írd újra Shakespeare!-t Cserna Antallal, és Csákányi Eszterrel a címszerepben az Albina: a Nő a Nobel-díj mögött című felolvasó-színházi előadást, amit Sándor Anna írt Spiró György esszéje alapján, és Czeizel Gábor állított színpadra. A fesztivál alatt kollégánk, Bazánth Ivola Örömzene fotókiállítását láthatják a teátrumban.

 

Szeptember 17-től 25-ig több erzsébetvárosi helyszínen zajlik az Ars Sacra Fesztivál. A Fasori Evangélikus Gimnáziumban az épület és a hozzá tartozó templom tervezőjére, Percz Samura emlékeznek. A Rózsák terén, a görögkatolikus templomban a Szent Efrém Férfikar ősbemutatóra készül. A Róth múzeumban Róth Miksa és a számszimbolika témakörben szerveznek tárlatvezetést.

 

Szeptember 18-én rendezik meg a Madách téren a Judafestet: a Bálint Ház rendezvénye idén a titkok és tabuk köré épül. Mély beszélgetések mellett szórakoztató programokra, gasztronómiai ínyencségekre számíthat a látogató egész délután, a házigazda szerepét Steiner Kristóf vállalta.

 

Szeptember 18-án, a Madách téren találkoznak a nonprofit szervezetek is: ezúttal az ötödik Civil Korzón. A Korzó legérdekesebb, legkülönlegesebb színfoltja – szerintünk – az ötvösmesterség történetét, eszközeit bemutató kiállítás lesz, a standon Zoltán Tamás iparművésszel lehet beszélgetni a szakma fortélyairól, esetleg kipróbálni a fémműves szerszámokat.

 

Szeptember 22-én, az RS9 Színházban a Tér 12 Kulturális Egyesület szervezésében Magyar – Élet Irodalmi Fesztivál kezdődik, mely három napon át teremt lehetőséget nyilvános színházi munkára, műhelymunkára, beszélgetésekre, játékokra az érdeklődőknek.

 

S egy bónuszajánlat a szomszédos kerületből: szeptember 3-án a Pozsonyi Piknikre várják az erzsébetvárosi művészvilágot is, és a kultúra szerelmeseit az Újpesti rakpart, a Jászai Mari tér és a Szent István park között. Újlipótváros és Budapest népszerű, civil kulturális rendezvényére pódium-beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal, színházi előadásokkal, képzőművészettel, gasztronómiával készülnek a szervezők. 

kohezios_alap