• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. június. 10. péntek
  • 0

Sándor Anna: az én Spinozám

Az Ünnepi Könyvhéten dedikál a Dob utcai magánszínház alapítója
title image

Az Ünnepi Könyvhéten dedikál a Dob utcai magánszínház alapítója

Sándor Anna: az én Spinozám

Idén 20. születésnapját ünnepli az ország egyik első magánszínháza, a Spinoza. A teátrum jubileumi évében számos ajándékot ad a közönségnek, így csütörtökönként ingyenes koncertekkel várják a nagyérdeműt, a Carl Lutz emlékműnél egészen a nyár végéig.

Az évfordulós programok sorában jelent meg Sándor Annának, a színház alapítójának és vezetőjének második könyve, amit az Ünnepi Könyvhét keretében, június 11-én, 11 órakor az Ab Ovo Kiadó Vörösmarty téri standjánál dedikál a szerző. Sándor Anna tíz évvel ezelőtt írta meg első kötetét Anna, te hülye vagy? címmel arról, hogyan vágott bele a színházalapításba.

Igyekezett számba venni a színpadán játszott sok száz előadást, az itt megforduló rengeteg művészt, alkotót. Most megérkezett a folytatás, mely a második évtized krónikáját kínálja.

Címe: Az én Spinozám

 

Sándor Anna így vall könyvéről:

Húszéves a Spinoza. Sok ez vagy kevés? Sok is és kevés is! Az euró is húszéves. Nos! Tíz évvel ezelőtt, „Anna, te hülye vagy?” címmel megírtam a Spinoza Színház első tíz évének történetét. Nem véletlenül választottam ezt a címet. Húsz éve, mikor barátaimnak a színház-alapítási szándékomat meséltem, szinte mindenki azt kérdezte tőlem, hogy „Anna, te hülye vagy?” Jó szándékkal, miattam, az én védelmemben tették fel ezt a kérdést.

A könyv megírása óta újabb tíz év telt el. Ma, húsz évvel az alapítás után, mit felelnék a kérdésre? Hát ezt: határozottan és egyértelműen kijelentem, hogy nem, nem voltam hülye. Semmiképpen nem szerettem volna, ha ez a húsz év kimarad az életemből.

Felütöm az első könyvemet, nézem, mivel kezdtem: Csak az első tíz év nehéz! Mekkorát tévedtem! A második tíz év legalább olyan nehéz volt, ugyanakkor szép és emlékezetes is. Vajon el lehet mesélni tíz év 1500 előadását anélkül, hogy száraz adathalmaz legyen a végeredmény? Vagy meséljek inkább arról, hogyan döntjük el, mi kerüljön műsorra? Áruljam el, mihez kezdünk egy-egy makacskodó rendezővel? Vagy azt, hogy sikerül-e, és ha igen, hogyan tudunk együttműködni a színészekkel?

Úgy döntöttem, hogy ebben a könyvemben az elmúlt időszak rövid krónikája mellett a Spinoza Színház utóbbi tíz évének legizgalmasabb történéseiről mesélek.

                                                                                                                                                             Sándor Anna

kohezios_alap